Najveći proizvođač oružja u Rusiji gleda kako preteći Teslu u tržišnoj utrci proizvodnje električnih konceptnih automobila.

Kalašnjikov, proizvođal AK-47 oružane puške, predstavio je svoj novi ”superauto”, CV-1, a predstavljanje je se dogodilo na konferenciji Ruskih obrambenih snaga u blizini Moskve u četvrtak.

 

Prema medijskim izvještajima, Kalašnjikov je izjavio da će kreirati novi poredak ljestvice u prozvodnji električnih automobila.

Retro izgleda, s dizajnom i tijelom starog klasičnog vozila ”Kombi” (IZH 21252 ”Kombi” došao je iz tvornice automobila iz sovjetske ere 70-ih godina prošlog stoljeća), djeluje osvježavajući na sceni.

Osim proizvodnje oružja, Kalašnjikov je nedavno prouzveo električne motocikle i elektručna”Ovum” vozila koja su korištena na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u nogometu koje se igralo u Rusiji. Električni motocikli upotrebljavani su u policijske svrhe. No, tvrtka se većinski bavi proizvodnjom oružja, a povremeno proizvode i ”bočice” za sol i papriku.

No, hoće li CV-1 uspjeti parirati Teslinim proizvodima i kreirati pomutnju na tržištu?

Ograničen broj Tesla vozila prodan je u Rusiji posljednjih nekoliko godina.

Kalašnjikov još nije davao detalje o cijenama za potencijalno vozilo, no špekulira se da je cijena jeftinija od Teslinih automobila

Teslina električna vozila imaju impresivniju statistiku. CV-1 ima mogućnost vožnje na otprilike 320 km i ubraznje od 0 do 60 km/h iznos 6 sekundi. Usporedno tome, Teslina najnovija limuzina, Model 3, ima raspon vožnje od 350 km, a ubrzanje od 0 do 60 km/h iznosi 3,5 sek.