Javna kampanja za borbu protiv opioidne krize među američkim tinejdžerima ostvaruje značajnu vidljivost u javnosti, a posebice zanimljivo i za pohvaliti je što tinejdžerica stoji iza jedne od najuspješnijih kampanja po tom pitanju.

 

The Christopher D. Smithers  Foundation i  Columbia University Medical Center su suradnici na ovome projektu. Zajedno su snimili video „Hey Charlie“ koji u 4 minute pripovijeda priču o dječaku koji od sportaša i voljenog sina postaje ovisnik o tabletama te izvor boli za sve kojima je do njega stalo. Trenutno video ima više od 3 milijuna pregleda, a pri tome su pomogle i početne plaćene promocije na platformama poput Facebooka, Twittera te Instagrama.

Scenarij je napisala tinejdžerka Brinkley Smithers, i veliki dio uspjeha kampanje pripisuje se njenom pogledu na problem. Ona je željela napraviti upozorenje u obliku priče koja tinejdžere navodi da promišljaju o tome što rade sa svojim životom. Prema njenom mišljenju direktno izricanje poante i iskazivanje zabrane mladima nema puno učinka.

Cilj kampanje je podizanje svijesti o problemima ovisnosti i promoviranje tretmana za liječenje ovisnosti. Sudeći prema medijskoj pozornosti koju je kampanja zadobila, recept “mladi za mlade” bio je uspješan.