CEO Tesle Elon Musk je izjavio u srijedu da kompanija započinje  proces restrukturiranja u svibnju kako bi ostvarila veću profitabilnost.

Kompanija se previše oslanja na dobavljače

Musk nije ulazio u detalje, no spomenuo je da se kompanija previše oslanja na dobavljače treće strane.

„Broj kooperanata koje koristimo je van kontrole. U tom pogledu riješit ćemo se priljepaka. Trenutno imamo priljepke na priljepcima. Tako da će puno priljepaka biti uklonjeno“.

Musk je također najavio da će Tesla postati profitabilna u drugoj polovici godine i da neće trebati dodatne novce do kraja godine. To je izazvalo sumnju nekih investitora i analitičara. Naime, Tesla je poznat po brzom trošenju sredstava i redovito obljavljuje gubitke u svih 15 godina od svog osnutka.

Kompanija je tijekom prvog tromjesečja zabilježila prilagođeni gubitak od 3,35 dolara po dionici na prihod od 3,41 milijarde dolara. Analitičari predviđaju prilagođeni gubitak od 3,42 dolara po dionici na prihod od 3,32 milijarde dolara – prema Bloomergu.

Tesla je izrazio svoje frustracije brojem izvođača radova koje tvrtka koristi i u pismu upućenom Teslinim zaposlenicima.

„Bio sam razočaran otkrićem koliko je izvođačkih tvrtki isprepleteno s Teslom. To je kao ruska babuška kooperanta, sub-kooperanta i sub sub-kooperanata i tako dalje, prije nego što nađemo nekoga tko stvarno radi posao“ – napisao je Musk.

Musk je izjavio da će kooperantske tvrtke biti revalorizirane kako bi bili sigurni da zadovoljavaju Tesline visoke standarde proizvodnje.