Da je potrošačima bitno da kupuju sa hrvatskih farmi, shvatili su domaći proizvođači te tako uveli jedinstvenu aplikaciju. Sada više ne bi trebalo biti prostora za prevare, u moru uvoznog voća i povrća, ono domaće, lako ćete prepoznati zahvaljujući QR kodu koji pruža PID (Producer ID – Identitet proizvođača).

Kupci od sada domaće voće i povrće mogu skenirati te tako saznati sve detalje o podrijetlu hrane

Zahvaljujući digitalnoj platformi VeeMee, kupci od sada domaće voće i povrće mogu skenirati preko aplikacije te tako saznati sve detalje o podrijetlu hrane – tko proizvodi to povrće, gdje, na koji način te još mnogo toga.

Poljoprivrednik Hrvoje Gregurić, predsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara za RTL je izjavio: „S koje lokacije dolazi, o kojim sortama je riječ, koji zaštitnim sredstvima se tretira, koja gnojiva se koriste i sl. Ono što mi želimo je istaknuti se u toj gomili robe koja je često krivo ili loše deklarirana, koja se često označava kao domaća a zapravo je uvozna i moramo na kraju biti svjesni da 70% robe na policama trgovina uvozno.“

Označeno povrće može se i izvoziti

Označeno povrće može se i izvoziti pa bi kupci iz inozemstva mogli vidjeti gdje se i kako proizvodi povrće iz Hrvatske.

„Budući da se ovdje radi o platformi, samom analitikom podataka koju ćemo mi prikupljati od hektra površine možemo izračunati kolika je produktivnost hrvatske poljoprivrede i možemo pružiti smjernice za napredak domaće poljoprivrede“ – izjavio je Marko Kozjak, suosnivač tvrtke VeeMee.

Potpisom ugovora s tvrtkom Crypto Future tj suvlasnikom Tomislavom Matićem, VeeMee će u narednom periodu pružiti apsolutnu sljedivost putem Blockchain tehnologije.