Jeste li znali da prosječan čitatelj vašem sadržaju posveti 51 sekundu svoga vremena? Znate li da u tu 51 sekundu pročitaju otprilike 20% vašeg sadržaja? I mi smo ostali neugodno iznenađeni nekim od ovih statistika pa vam stoga donosimo par savjeta kako zaokupiti pažnju čitatelja preko statistike.

Zašto je statistika važna?

Uhvatit će pažnju čitatelja
Statistika nam pomaže da shvatimo razmjere i obujam vijesti. Umjesto da kažemo “velika investicija u kompaniju..”, možemo reći “čak 5 milijardi dolara se ulaže u..”. Ili umjesto da kažemo “sve više korisnika koristi Instagram na dnevnoj bazi..” možemo reći “čak 80 milijuna korisnika koristi Instagram na dnevnoj bazi”. Brojke pridodaju važnosti vašeg sadržaja i nerijetko izazivaju wow efekt kod čitatelja.

Čine vaš sadržaj djeljivim
Dobre i zanimljive statistike čine vaš sadržaj djeljivim na društvenim mrežama. Primijetili smo da korisnici kada dijele sadržaj često baš istaknu neku “nevjerojatnu” statistiku na koju su naišli. Čak i u razgovoru i prepričavanju sadržaja nekom od kolega, frapantne statistike su ono što se najčešće prenese.

Pomažu vam da dokažete misao
Izjavna rečenica “Facebook je najvažnija društvena mreža” zvuči  neuvjerljivo (a i hrabro s obzirom na PR kakav tvrtka ima u zadnje vrijeme) ako ju ne poduprete statistikom. Zvuči li vam ovo bolje: “Sa 2,1 milijardu mjesečno aktivnih korisnika, Facebook je najvažnija društvena mreža. Instagram i Twitter kao prvi pratitelji zajedno imaju 1,1 milijardu mjesečno aktivnih korisnika, gotovo dvostruko manje.

Statistika

Dobra prilika za PR
Drugi autori kod pisanja članaka često traže dobre statistike koje bi potvrdile njihove tvrdnje. Kad ih dobiju od vas, postoji mogućnost da će vas spomenuti i referirati se na vaše statistike. To je važno ako u zajednici želite biti prepoznati kao edukator masa i influencer.

Vaš designer će imati lakši posao oko lijepih vizuala
Kad napišemo dobru kolumnu često smo nestrpljivi oko toga da ju što prije podijelimo sa svijetom. Kako bi kolumna bila interesantnija poželjno je da ima dobre vizuale. Ako ste te nesreće da ih sami morate raditi jer nemate dizajnera, vjerujemo da znate koliko vremena vizual zna oduzeti. Zahvaljujući statistikama vrlo lako je doći do zanimljivih grafika i infografika.

Kako koristiti statistiku?

Kako bi što kvalitetnije iskoristili pronađenu statistiku, slijedite se ovim smjernicama:

  • Zanimljivu statistiku stavite u uvod. Frapantan podatak će natjerati čitatelja da posveti više pažnje vašem članku. Ako ga stavite prenisko u tekstu, šanse su da čitatelj neće ni doći do njega.
  • Iskoristite statistiku da bi dobili dobre grafove ukoliko je to moguće. Ako nemate dizajnera predlažemo Inforgram – web aplikaciju koja daje razne vrste grafova u ugodnim bojama.
  • Neka statistika bude u fokusu članka. Istina je da bi ona trebala služiti da se pokaže poanta ili dokaže nešto, ali činjenica je da je ona razloga zašto stičete share-ove i referale.

Odakle izvući statistike?
Poželjno bi bilo da za dobar sadržaj možete izvući neke svoje statistike. To će naravno ovisiti o vrsti posla kojim se bavite, al nekad se može dobar članak napisati uz pomoć statistike iz Google analyticsa, vaših rezultata poslovanja, ponašanja korisnika i slično. Budite samo oprezni da ne kršite neke od GDPR odredbi o kojima je pisala i naša kolumnistica Natalija Crnički.

Iskoristite javne dostupne statistike koje se često objavljuju. Bez obzira koristili statistike koje su javno dostupne ili ih je kreirao netko u komercijalne svrhe – reflektirajte se i spomenite autora. Ako smatrate da je potrebno možete čak provesti i anketu u svrhu istraživanja, potrudite se samo da dajete nekakvu vrijednost ispunjavatelju ankete, attention span kod online korisnika je u konstantnom opadanju.

Statistike na koje smo se referirali dobili smo od vrijednih autora iz UberFlipa i Brandwatcha.