Nije prvi put kako šef Applea kritizira Facebook. Tijekom intervjua za televiziju MSNBC pitali su ga što misli o aferi zaštite osobnih podataka oko Facebooka i Cambridge Analaytice.

Cook je naveo da iako se često zagovara da je “najbolja regulacija tehnoloških giganta samoregulacija” to ovdje više nije slučaj. Na pitanje što bih napravio u Zuckerbergovoj poziciji, samo je dodao da “ne bih bio u takvoj situaciji”.

 

 

Nije se šef Applea nikad suzdržavao oko kritika na račun ostalih tehnoloških divova. Tako je i 2015. godine, kritizirao pristup kompanija poput Googlea i Facebooka, navodeći: “Prikupljaju sve podatke do kojih mogu doći o vama i onda to nastoje monetizirati. Mislimo da je to krivo. Apple ne želi biti takva kompanija”.

 

 

 

Podsjetimo da je i nedavno još jedan direktor tvrtke iz Silicijske doline, Elon Musk, izbrisao Facebook stranice svojih tvrtki – Tesle i SpaceY.

Ovaj vikend Cook je nastavio kritiku prema Facebooku istaknuvši: “Mogućnost da netko zna što pretražuješ, tko su vaši kontakti, tko su njihovi kontakti, stvari koje voliš i ne voliš i svaki ostali intiman detalj iz života” – iz moje perspektive to ne bih smjelo postojati.

Cook je naglasio da bi i oni mogli monetizirati potrošače – da su oni proizvod, ali da su izabrali da to ne žele raditi.

 

 

Kompanija je u siječnju izdala novu zaštitu privatnosti svojih korisnika objašnjavajući da to smatra osnovnim ljudskim pravom, pa svaki njihov proizvod:

– koristi obradu na uređaju gdje god je to moguće

– limitira prikupljanje i upotrebu podataka

– osigurava transparentnost i kontrolu oko korisnikovih informacija

– ulažu puno resursa u sigurnost