Hrvatska tvrtka Mediatoolkit ovog je tjedna je predstavila jedinstveni automatizirani sustav izrade online medijskih analiza, s kojim žele značajno unaprijediti rad PR i marketinških stručnjaka u svijetu.

Mediatoolkit je u Hrvatskoj poznat kao alat za praćenje tema na internetu i društvenim mrežama, ali tvrtka većinu prihoda ostvaruje u inozemstvu, točnije s klijentima u 50 zemalja, od kojih većina alat koriste upravo u svrhu analitike.

U Mediatoolkitu su zato posljednjih godinu dana intenzivno radili na novim funkcionalnostima kojima žele povećati svoj udio na tržištu online medijskih analiza, za koje se procjenjuje da će do kraja 2020. godine vrijediti više od 5 milijardi dolara.

“Od komunikatora diljem svijeta godinama smo slušali iste probleme. Kvalitetne medijske analize su ili preskupe ili oduzimaju previše vremena, a dobiveni podatci često kasne i po nekoliko mjeseci. Kako se radi o očitom globalnom izazovu, odlučili smo ga riješiti našim alatom. Umjesto da se analize rade retrogradno, putem Mediatoolkita sad ih klijenti dobivaju u stvarnom vremenu”, rekao je operativni direktor Mediatoolkita Ivor Bihar.

Najveća Mediatoolkitova inovacija je u pametnom sustavu obavještavanja koji odmah javlja sva odstupanja od prosjeka popularnosti neke teme. Primjerice ako sentiment prema određenoj tvrtki postane negativan, Mediatoolkit šalje obavijesti i omogućuje da korisnici odmah reagiraju na štetnu objavu.

 

Foto: Ivor Bihar

Uz to, Mediatoolkitov sustav omogućuje i potpuno personalizirano kreiranje medijskih izvještaja u nekoliko minuta, koji se mijenjaju u stvarnom vremenu. Korisnici tako po prvi puta mogu analizirati vlastitu reputaciju svaki dan te prilagođavati poslovne odluke dobivenim podatcima odmah, umjesto da na podatke čekaju.

Ivor Bihar ističe i kako nisu prvi koji su ponudili automatske analize, ali je tvrtka svakako uvela inovaciju u samom postupku.

Ako želite imati šanse na globalnom tržištu, a dolazite iz male zemlje poput Hrvatske, onda je jedino kako možete biti konkurentni upravo tehnologija. Općenito je problem s alatima za medijske analize što imaju ukalupljena rješenja, a mi smo se odlučili za pristup u kojem svaki korisnik može stvarati svoje potpuno jedinstvene izvještaje kako bismo to izbjegli. Dodatno, i cjenovno smo prilagođeni svima, tako da nas jednako mogu koristiti i male i velike tvrtke, što do sad nije bio slučaj jer su ovako napredni alati bili rezervirani samo za najveće”.

Mediatoolkit trenutačno ima više od 45.000 regionalnih i međunarodnih korisnika. Alat je početkom ove godine uvršten i u top 10 svjetskih rješenja za online praćenje medija na prestižnom servisu G2Crowd u konkurenciji od 150 alata, a tvrtka je nedavno proglašena i top poslodavcem u istraživanju portala MojPosao. Alat se razvija od 2011. godine, a u komercijalnu ponudu je uvršten sredinom 2014. Bihar ističe kako im je za razvoj novih izvještaja glavna motivacija bilo daljnje širenje tržišta.

“Rad na globalnom tržištu omogućio nam je drugačiju perspektivu i pogled na uspjeh. Kad smo došli do klijenta iz 50. zemlje svijeta shvatili smo da se možemo pozicionirati kao lideri na globalnom tržištu medijskih analiza i da je to moguće čak i iz Zagreba. S novim funkcionalnostima, cilj je da tu brojku do kraja godine udvostručimo”.

Novosti će svakako razveseliti i velik broj domaćih komunikatora, koji trenutačno čine oko 15% Mediatoolkitovih klijenata.