Recept kako postati uspješan u određenom polju je relativno jednostavan. Konstantno učenje, usavršavanje, upornost, naporan rad, trud, neodustajanje te pozitivno razmišljanje prije ili kasnije će nas dovesti do uspjeha u bilo kojem polju, bilo gdje u svijetu. Postoji doduše i brži način, karakterističan za naša podneblja, ali njega ćemo ovo prilikom preskočiti (pojmovi poput stranačkih iskaznica i rođačkih krugova mi izazivaju vrlo neugodne probavne tegobe pa ih izbjegavam u širokom luku).

Ukoliko dakle počnete djelovati u skladu s navedenim receptom za uspjeh, odnosno želite postati (i ostati) najbolji brand manager, key account manager, kreativni direktor, copywrighter, HR stručnjak…, ući u top 5% stručnjaka bez obzira o kojoj branši se radilo, taj proces će vam oduzimati poprilično vremena te automatizmom prilično limitirati preostalo raspoloživo vrijeme za druge aktivnosti.

To najčešće nije problem ukoliko ste mlada, slobodna osoba, na početku poslovne karijere. Koliko god ulagali u profesionalni razvoj, dobre su šanse da vam ostaje dovoljno vremena da se posvetite sebi, sportu, opuštanju i razonodi. No, ulaskom u određene godine, osobito kad/ukoliko postanete roditelj, stvari postaju poprilično kompliciranije. Dan i dalje ima raspoloživih 24 sata ali sada odjednom u njih morate utrpati znatno više aktivnosti i obaveza. Tada neizbježno dolazi do određenih kompromisa. Ambiciozni profesionalci će vrlo rijetko raditi kompromis kad je u pitanju posao. Godinama su radili da bi stigli na određenu profesionalnu razinui to ne žele ugroziti. Iduće gdje ne želimo raditi kompromis je obiteljski život. Još i možemo koliko toliko računati na razumijevanje bračnih partnera, ali djeca zahtijevaju vrijeme i posvećenost i najveća greška koju možemo napraviti je ne posvećivati im dovoljno pažnje, vremena i ljubavi.

Prema tome, niti na ovom polju nema kompromisa. Ponajveći neprijatelj uspješnih profesionalaca je stres. Kako bismo ga se riješili, posežemo za raznim rješenjima poput pića s kolegama nakon posla, druženja s prijateljima, gledanja omiljene serije ili filma, surfanja portalima i društvenima mrežama… Ove aktivnosti nam stvaraju ugodu i pomažu nam riješiti se stresa pa se čini da ni ovdje ne trebamo raditi kompromis.

No, negdje ga ipak moramo napraviti. Čega se onda odričemo i gdje ga najčešće radimo? Tamo gdje je najlakše i gdje naizgled nema negativnih posljedica, barem ne trenutnih. Odričemo se brige o vlastitom tijelu i zdravlju. Kako bismo bili uspješni poslovni profesionalci te dobri roditelji, odričemo se odlazaka u teretanu, šetnju,vožnju biciklom, nogometa s ekipom, tenisa … ili bilo koje druge fizičke aktivnosti koja nam je ranije bila sastavni dio života. Akutnih posljedica nema ali s vremenom se počnu javljati kronične. Skupi se višak kilograma, počinju bolovi u kralježnici i zglobovima, san postaje manje kvalitetan, počinje nas boljeti sve i svašta, pada nam energija. Ove simptome umjesto promjenom stila života pokušavamo anulirati raznim medikamentima što dugoročno samo pogoršava stanje. Jedno vrijeme to možemo trpjeti ali prije ili kasnije, neadekvatno zdravstveno stanje će početi smanjivati i našu profesionalnu učinkovitost.

Kako onda usprkos pretrpanom dnevnom rasporedu pronaći vrijeme za sebe i svoje zdravlje?

Prije svega, razbijmo mit da vam za korisnu fizičku aktivnost treba puno vremena. Vjerovali ili ne ali već u 20 minuta vremena možete odraditi takav trening nakon kojeg nećete praktički moći hodati. Naravno da nenaviknuto tijelo ne treba izlagati ovako ekstremnim“torturama“ ali htio sam slikovito dočarati kako vam i 20 minuta dnevno može biti itekako dovoljno. Kako naći tih 20 minuta? Osobno bih ih uvijek potražio u onim ranije spomenutim načinima rješavanja stresa. Fizička aktivnost je najbolje oružje protiv stresa i sigurno će vam koristiti više nego surfanje portalima ili gledanje Netflix serija. Drugi način je „ukrasti“ po 5 minuta od nekoliko aktivnosti, na primjer, 5 minuta ranijeg odlaska s posla, 5 minuta manje sna, 5 minuta manje na Instagramu i 5 minuta kraće druženje s prijateljima. Eto, vrlo lako pronađenih 20 minuta toliko potrebnih za vaše fizičko zdravlje i učinkovitost.

Jedna trivijalni podatak: Ako 24 sata podijelimo u jedinice od po 20 minuta, dobijemo 72 takve jedinice. Zaista mislite da je tako teško naći 1/72 vremena dnevno za fizičku aktivnost, odnosno brigu o vlastitom zdravlju?

Probajte, vjerujem da će vas rezultat nakon nekoliko tjedana redovne fizičke aktivnosti uvjeriti da je svakodnevna fizička aktivnost apsolutni „must“.

Uostalom, vrijeme debelih direktora kojima je najveća fizička aktivnost uništavanje janjetine po restoranima definitivno pripada prošlosti.