Radio je na projektima sa studentima prestižnih europskih sveučilišta, te zajedno s njima razvijao ideje o poboljšanju visokog obrazovanja.

 

Svježe i inovativne ideje o poboljšanju visokog obrazovanja iznijeli su studenti iz više zemalja 27. i 28. veljače u Bruxellesu kroz inicijativu Europske komisije HEInnovate Hack (HEI-Hack), a među njima je bio i Filip Rašković, student druge godine diplomskog studija Ekonomskog fakulteta u Rijeci, koji studira na programu International Business na engleskom jeziku.

U briselskom prostoru koji se zove The Egg (“jaje”), a naziv je dobio zbog toga što u njemu start up-ovi sazrijevaju u mlade tvrtke, Filip Rašković je zajedno s kolegicama i kolegama iz  Škotske, Mađarske, Portugala, Njemačke i Irske prezentirao rješenja za problem nedostatka vremena profesora te korištenja neadekvatnih metoda učenja.

 

 

„Fokus studiranja u budućnosti stavili smo na “Human engagement”. Naše prijedlog za rješenje problema bilo je stvaranje takozvanih “Learning Communities”, odnosno, zajednica za učenje. Zamislili smo da bi prvi korak bila promjena učionice. Trenutačno je u učionicama profesor na jednoj strani, a studenti na drugoj. Način prenošenja znanja tako je vertikalni, odnosno, profesori prenose znanje na studente. Ideja mog tima je bila da bi se stolovi trebali rasporediti u krug kako bi studenti imali veći osjećaj pripadnosti te ujedno dijelili znanje međusobno”  – prepričao je Filip dio atmosfere s ovogodišnjeg HEI-Hacka.

 

Njegov tim prezentirao je potom i drugi korak u svojoj ideji, a riječ je o stvaranju E-learning platformi gdje će profesori s dobrim prezentacijskim vještinama snimiti svoje predavanje i potom ga staviti na platformu.

„Studenti bi kod kuće pročitali teoriju i pogledali predavanja, a svrha dolaska na predavanje bi bila diskusija, pitanja studenata o onome što im nije bilo jasno ili onome o čemu bi htjeli znati više. Također bi se studentima trebalo omogućiti više izbornih predmeta, jer netko koga možda zanima marketing ne bi htio učiti statistiku ili računovodstvo” – rastumačio je Filip stavove i metodiku svoga tima te dodao da su dan nakon prezentacije svi sudionici dobili povratne informacije o svojim idejama od brojnih profesora i stručnjaka.

 

U Bruxellesu su na ovom događanju studenti, njih 30 iz više zemalja, bili raspodijeljeni u pet timova. Svaki tim imao je i trenera koji je mladim sudionicima dao smjernice za prezentaciju ideja i rješavanje problema. Osnovni cilj ovog događanja je omogućiti studentima da se čuje njihov glas, a njihovi prijedlozi daljnje su niti vodilje za obrazovne ustanove koje će prema tomu prilagođavati svoj rad i metodologiju obrazovanja. HEI-Hack inicijativom želi se ustanove visokog obrazovanja učiniti inovativnijima i učinkovitijima te unaprijediti njihov rad.

Kako je pojasnila prof. dr. sc. Sokolić, suradnja s Europskom komisijom (EC) po pitanju snažnijeg povezivanja visokog obrazovanja i gospodarstva započela je kroz organizaciju University-Business Foruma, projekta Europske komisije te Opće uprave za Obrazovanje i kulturu (DG EAC) u čijoj je organizaciji i provođenju sudjelovao i Ekonomski fakultet u Rijeci.

 

„Na tom Forumu koji se održao u listopadu prošle godine po prvi put u Hrvatskoj te na kojem je sudjelovalo tridesetak pozvanih izlagača iz cijele Europe, iskustva Ekonomskog fakulteta u Rijeci predstavio je doc. dr. sc. Igor Cvečić, predsjednik Povjerenstva za međunarodnu suradnju fakulteta. Imala sam priliku u ime Centra za karijere Ekonomskog fakulteta u Rijeci moderirati panel na temu Učenje kroz rad  te predstaviti model po kojem radi Ekonomski fakultet u Rijeci predstavnicima sveučilišta iz Belgije, Amerike, Slovačke i drugih zemalja. Naš Centar za karijere jedan je od najstarijih i najaktivnijih takvih centara u Hrvatskoj čija je osnovna svrha povezati studente s poslodavcima još tijekom studija te im olakšati prijelaz iz studentskih klupa u svijet rada.” – rekla je prof. dr. sc. Sokolić.