Većina nas je svjesna negativnih efekata koje dugotrajno sjedenje na radnom mjestu ostavlja na naše tijelo. Ukoliko brinemo o vlastitom zdravlju, nastojimo barem nekoliko puta tjedno odraditi neki trening prije ili poslije posla. No je li to sve što možemo učiniti za svoje zdravlje ili ipak nekako i tijekom radnog vremena možemo povećati fizičku aktivnosti, odnosno potrošnju kalorija. Naravno da je odgovor pozitivan i da postoje određeni „trikovi“ kojima možemo povećati količinu fizičke aktivnosti tijekom radnog vremena.

Htjeli mi to sebi priznati ili ne, činjenica je da smo kao ljudi skloni svjesno ili podsvjesno birati „zonu ugode“ što god radili. Na primjer, korištenje dizala umjesto hoda stepenicama, parkiranje vozila što bliže radnom mjestu, dostava hrane praktički direktno za radni stol…

Ukoliko želimo povećati fizičku aktivnost, a sukladno tome i potrošnju kalorija, dio ovih stvari bismo trebali činiti baš suprotno. Evo nekoliko primjera:

 

  • Umjesto da na putu do posla 15 minuta kružite tražeći slobodno parking mjesto, parkirajte na prvo slobodno mjesto u krugu od 1 km tvrtke u kojoj radite (osim ukoliko ne vladaju ekstremni vremenski uvjeti) te prošećite do ureda

 

  • Stavite si podsjetnike da se svakih sat vremena prošećete do bidona s vodom. Ovo je bolja opcija od držanja boce s vodom na radnom stolu. S jedne strane trošite kalorije hodanjem, a s druge ste kvalitetno hidrirani što također ubrzava metabolizam. Ukoliko vam je najbliži bidon odmah pored radnog stola, izaberite drugi, udaljeniji.

 

  • Umjesto dostave hrane, prošećite do restorana, trgovine, pekare (da, danas čak i u nekim pekarama možete uzeti dobru salatu ali o tome više nekom drugom prilikom)

 

  • Umjesto da se prilikom telefonskih razgovora udobno uvalite u radnu stolicu, ubacite naviku da hodate ili barem stojite dok obavljate telefonske razgovore

 

  • Ubacite u rutinu neke „neuobičajene“ elemente, na primjer, nakon svakog odlaska u toalet, odradite 10 ili 20 čučnjeva. Ako pijete dosta tekućine (što je svakako preporučljivo), mogao bi se tijekom dana skupiti popriličan broj čučnjevaJ

 

  • Dio sastanaka odradite – hodajući. Naravno, ovo ne vrijedi za sve sastanke ali dio njih, osobito onih s najbližim krugom suradnika, možete odraditi tijekom šetnje u krugu ili izvan firme. Većini poslodavaca ovo ne bi trebao biti problem ukoliko ne zlorabite ovu mogućnost.

 

Svakako preporučujem i korištenje pedometra, alata koji mjeri broj koraka. Možete ga putem nekog od mnogobrojnih appova skinuti na svoj smartphone ili pak kupiti neku fitness narukvicu ili sportski sat koji će vam uz sami pedometar ponuditi i mnoge druge funkcije koje vas mogu motivirati na više aktivnosti. Probajte svakako skupiti minimalno 10.000 koraka tijekom dana.

Zapamtite, skup mikro aktivnosti niskog intenziteta tijekom radnog dana u zbroju će vam potrošiti više kalorija od sat vremena intenzivne fizičke aktivnosti (npr. treninga s opterećenjem u teretani) zato nemojte podcjenjivati akumuliranu korist od ranije pobrojanih aktivnosti.