Ljudima koji za život zarađuju fizički, aktivnim poslom, uredski posao može djelovati savršeno. Udobna uredska stolica, klimatizirani ured ljeti,ugodno i toplo zimi, prava milina. No, nama kojima je uredski posao dugogodišnja svakodnevica, jasno je da je realnost znatno drukčija.

Sjedenje u uredu osam i više sati dnevno, uz dodatno sjedenje u prijevoznom sredstvu na dolasku i odlasku s posla, drastično deformira posturu i performanse našeg tijela. Bilo bi odlično da su promjene samo vizualne, no sjedenje uzrokuje i brojne zdravstvene probleme. Atrofiraju mišići stabilizatori trupa pa počnemo osjećati bolove u leđima, kralježnica je u nepravilnom položaju što uzrokuje pritisak na interverterbralne diskove, smanjuje se elastičnost tetiva, mobilnost zglobova, usporava se metabolizam što uzrokuje nakupljanje masnih naslaga, smanjuje se gustoća i čvrstoća kostiju, smanjuje se cirkulacija što dovodi do problema s venama…

Stres ne želim posebno isticati zato jer je prisutan kod manje-više svih zanimanja i zvanja ali jasno da on dodatno negativno utječe na zdravlje djelatnika, osobito u kombinaciji s fizičkim stresom uzrokovanim predugim sjedenjem.

Mlađim osobama ovo može djelovati kao pretjerano dizanje panike, no ljudi koji imaju 10+ godina staža uredskog posla i 35+ godina starosti, vjerojatno osjećaju barem neke od nabrojanih simptoma, a ukoliko nešto ne poduzmu, situacija će se svakako samo pogoršavati.

Moramo li svi onda mijenjati posao ukoliko želimo doživjeti neku normalnu starost, a onda tu istu starost provesti kvalitetno, a ne koristeći razna pomagala i medikamente? Naravno da ne moramo ali morali bismo poduzeti sve što je u našoj moći da anuliramo negativne aspekte naših poslova. Evo nekoliko principa kojih bismo se trebali početi pridržavati:

  • Redovita fizička aktivnost
  • Pravilna prehrana
  • Dovoljna količina i kvaliteta sna
  • Optimizacija radnog vremena
  • Optimizacija slobodnog vremena
  • Mali „trikovi“ koje možemo svakodnevno koristiti na radnom mjestu

Osobno sam godinama zanemarivao negativne aspekte koje sam ranije nabrojao. Cijeli život sam aktivni sportaš i bio sam uvjeren da mene uredski posao ne može slomiti. No, u drugoj polovici tridesetih, vidio sam da sat vremena fizičkog treninga dnevno, ne može poništiti 10-ak ili više sati sjedenja. Ako je meni, aktivnom sportašu tako, kako je tek ljudima koji sport vide jedino na televiziji? Upravo zato sam počeo dodatno istraživati načine i metode poboljšanja kvalitete života, što se s fizičkog, proširilo i na ostale bitne aspekte života. Upravo ti „tips&tricks“ koji su primjenjivi u svakodnevnom životu, a tiču se optimiziranja fizičkog i mentalnog potencijala svakog pojedinca bit će glavna okosnica budućih sadržaja mojih kolumni.

Nadam se da će vam biti zanimljivo te da ćete izvući nešto korisno za sebe!