Pitam se koliko je milijuna posjetitelja Dubrovnika ikad čulo riječ “Jug”…

Za one koji nemaju: JUG je bazen za plivanje i vaterpolo utemeljen 1925. godine; Od tada i odavno, trofejna soba postala je premala kako bi držala sve čaše i medalje koje su plivači i vaterpolisti pobijedili.

Vaterpolo je u središtu pozornosti sportskih fanova i najpopularnije igre u Dubrovniku ikada. Često se događa da je dodatna karta teško dobiti kad je Jug domaćin timova iz cijele Europe, i to je više puta bio njegov prvak. Kažu da je vaterpolist Europe ujedno i prvak svijeta. Osjećamo isto.

Hrvatska je jedna od dvije ili tri vodeće nacije posljednjih nekoliko desetljeća. Nedavno je ponovno stekao titulu svjetskih prvaka u Budimpešti. Samo tjedan dana kasnije, Hrvatska je osvojila srebro na svjetskim prvenstvima U20 koja su održana u Beogradu. Kaže sve, zar ne?

Jakov Merčep je samo 19. Kao i mnoga dubrovačka djeca, pridružio se prometnoj dvorani za plivanje, ali je ubrzo osjetio kako se ne može nadmašiti i odlučio se prebaciti na vaterpolo. I Hrvatska (i Dubrovnik) je dobila jedan od najboljih mladih vaterpolista – u svijetu, to jest!

Jedna stvar koju sam primijetio o Jakovu je njegova – odsutnost. Jakov ima petero braće (najmlađi ima samo jednu godinu), a njihova ponosna majka Ivana dijeli svoje mnoge trenutke na Facebooku. Fotografije gotovo nikada nisu dovršene jer Jakov nikad nije tamo! On je ili u trening kampu, uz igranje momčadi, u školi ili učenje. U bazenu je jedan od najboljih, ali na kraju srednje škole u lipnju prošle godine glavni je proglasio Jacob svoj najbolji učenik ikada. Dokazuje kako može biti sjajno čak i ako se ne prikazuje svake sekunde na Facebooku!

Jacob je prvi puta primijetio međunarodno na europskim igrama u Bakuu 2015. gdje je igrao na hrvatskom U17 timu. Slijedio je Svjetsko prvenstvo u Podgorici (Crna Gora). Hrvatska je pobijedila sve, također zbog Jacobovih 29 golova.

Izviđači su stalno bili u kontaktu. Jacob, odlučio je vrijeme. Tada samo dva dana nakon srebrne medalje u Beogradu, on je uzeo avion i sada je već u San Joseu u Kaliforniji. Sportska stipendija, gdje će njegov majstor biti matematika.

Sve što trebate dodati? Pa, da: naši prsti su dobro i istinski prešli, Jacob! Pokažite im kako raditi matematiku, ne zaljubite se i igrajte se! Život je toliko ljepšljiv kod mladih, talentiranih ljudi poput vas.

Izvor: Total Croatia/Mišo Mihočević

Foto: Ivana Merčep