Od Harbina na krajnjem sjeveru do Shenzhena na jugu zemlje, stanje na tržištu stambenih nekretnina u najnaprednijim gradovima u zemlji napokon se smiruje s obzirom na to da se učinak oštrih ograničenja vezanih uz kupovinu napokon može osjetiti…

Prošlog mjeseca prodano je 9 000 postojećih stambenih nekretnina što je za 17,4 posto manje u odnosu na svibanj odnosno 30 posto manje u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, sudeći prema podacima tvrtke Lianjia koja je najveća kineska agencija za nekretnine.

Prodaja se u svibnju kretala s oko 10 800 odnosno 16 900 stambenih jedinica u travnju, a pad je svakako potaknut ograničenjima lokalne vlade koja su uvedena u ožujku.

Polozi za kupnju druge stambene nekretnine povećani su na 60 posto, dok se hipoteke koje na naplatu dolaze za 25 godina ne odobravaju.

Tržište novogradnji također je pretrpjelo udare s prodajom koja je pala na najniže razine još od 2010.

”Tržište bi moglo ponovno iskoristiti 10 posto pada pri kupnji već korištenih stambenih nekretnina kojem smo svjedočili u 2014.,” istaknuo je predsjednik brokerske grupe B.A. Consulting & 5i5j Hu Jinghui predviđajući daljnji pad u trećem tromjesečju ove godine.

Kineska prijestolnica nije jedini kineski metropolis u kojem se osjeća utjecaj strožih mjera.

Cijene rezidencijalnih stambenih nekretnina u Shenzhenu, susjednom metropolisu Hong Konga na jugu zemlje, zabilježile su u lipnju pad deveti mjesec zaredom. Pad je prošlog mjeseca ojačao prodaju s obzirom da su se mnogi kupci uslijed takve situacije uspjeli cjenkati.

Od 70 velikih odnosno gradova srednje veličine, koji su bili uključeni u anketu, cijene su u svibnju pale ili porasle mnogo sporije u njih 35 za razliku od 31 koliko je zabilježeno u travnju, kao i u devet od 15 gradova prve i druge razine, sudeći prema mjesečnom izvješću Državnog ureda za statistiku.

”Cijene novogradnji u 15 najvećih gradova uključujući Peking, Šangaj i Shenzhen nastavile su se stabilizirati u svibnju u pozadini ciljanih mjera vlada na lokalnim razinama,” istaknuo je statističar pri Državnom uredu za statistiku Liu Jianwei.

Prodaja nekretnina porasla je u 2016. za 22,5 posto s obzirom na dvije godine ublaženih odnosno mjera koje potiču rast, uključujući i rezanje kamatnih stopa.

Vlade na lokalnim razinama su od listopada povisile pologe i hipoteke te ograničile kupnje. Kineski zakonodavci su u prosincu prošle godine najavili kako su ”kuće za življenje, a ne za špekulacije”.

Iako su znakovi stabilizacije vidljivi, analitičari vjeruju kako je tržište i dalje u ”osjetljivoj ravnoteži” te očekuju čvrste kontrole kako bi tako i ostalo do kraja godine.

Cijene na tržištima poput onoga u Pekingu nastavljaju padati i u drugoj polovici 2017. s obzirom da kontrole ostaju oštre, sudeći prema riječima Xie Dan iz kineske Bank of Communications.

Agencija za rejting Fitch objavila je u izvješću jednog istraživanja kako će gradovi prve razini biti mnogo otporniji prema smanjenju cijena.

Kina inače u planu ima dugoročne mehanizme ublažavanja stanja na tržištu s učestalim usponima i padovima u posljednjih nekoliko godina. Mehanizam, kojeg su zakonodavci predložili u prosincu prošle godine, zahtijevat će čitav niz reformi u područjima koja uključuju porez, financije i zemljišne resurse.

”To će svakako odgovoriti na probleme koji se pojavljuju u sektoru,” istaknuo je ministar za nekretnine i urbano-ruralni razvoj Chen Zhenggao, prenosi CRI.