Predsjednik Ukrajine Petar Porošenko je odobrio sankcije protiv ukrajinskih banaka s ruskim kapitalom, kojima se zabranjuje povlačenje kapitala u korist matičnih organizacija. O ovome se govori u ukazu objavljenom na stranici šefa ukrajinske države, prenosi agencija Lenta…

Sankcije će biti na snazi ​​godinu dana, a odnose se na ukrajinske banke Sberbank, Vieste, Akcionarsku komercijalnu industrijsko-investicijsku banku, VTB i banku BM.

Ministarski kabinet i Nacionalna banka Ukrajine dužni su osigurati realizaciju i praćenje učinkovitosti sankcija… Za kontrolu ispunjavanja odluka zadužen je tajnik Službe za nacionalnu sigurnost i obranu Ukrajine Aleksandar Turčinov, navodi se u priopćenju.

Glasnogovornik Kremlja je ranije danas izjavio da će RF, ukoliko bude potrebe, zaštititi interese banaka s ruskim kapitalom u Ukrajini. Po ocjeni Ministastva financija, banke s ruskim kapitalom jedini su zdrav segment ukrajinskog financijskog sustava.

MVP RF je prije dva dana ocijenilo da stvaranje problema spomenutim financijskim organizacijama može biti “pucanj u nogu” za ukrajinske vlasti.

Ruski Sberbank nedavno je priopćio da započinje poslovanje s klijentima s dokumentima samoproglašene Donjecke i Luganske narodne republike. Ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov je izjavio da tvrtka-kćer Sberbanka treba obustaviti rad u Ukrajini, a da NBU odmah protiv nje treba uvesti sankcije, prenosi RBTH.