Usred krize odnosa Njemačke i Turske, njemački proizvođač oružja Rheinmetall želi “proširiti poslovanje” u Turskoj. Ne samo njemački mediji, nego i neki političari su zapanjeni…

Njemački koncern Rheinmetall želi proširiti svoje poslovanje u Turskoj. On ne proizvodi samo oružje nego i dijelove za automobile, a u Turskoj već surađuje s tamošnjom tvornicom kamiona i autobusa BMC. Ali kako se čulo od glasnogovornika tog koncerna iz Düsseldorfa, sad se žele proširiti i javiti se na javne natječaje za naoružavanje turske vojske.

Već prošle godine je njemački list Die Welt izvještavao o ovakvim namjerama tog koncerna i želji da Rheinmetall kod turskog partnera radi tenkove i oklopna vozila iz svog asortimana. Sada čitav niz medija javlja da su te namjere prerasle u konkretne planove. Tako će se BMC – naravno, s njemačkim Rheinmetallom iza sebe – javiti i na natječaj za proizvodnju turskog tenka marke Altay koji se planira.

Iz koncerna Rheinmetall – i usprkos već sve težim riječima i optužbama između Ankare i Berlina – ne razumiju zbog čega bi ta vijest bila nešto loše: “Turska je bila i ostala važan trgovinski partner Njemačke, ona je članica NATO-a i još uvijek je kandidat za članstvo u Europskoj uniji”, kaže jedan glasnogovornik koncerna. Sve su to preduvjeti koji onda omogućuju i tako osjetljivu suradnju u proizvodnji oružja.

Usprkos Erdoganovim optužbama da Njemačka primjenjuje “nacističke metode” i upozorenja na diktaturu koja se stvara u Turskoj, službeni stav njemačke vlade se nije promijenio. “Rheinmetall, kao i sva ostala poduzeća, slijedi procjenu stanja u ciljnoj zemlji izvoza koju objavljuje Vlada Njemačke”, čuje se iz koncerna. A dok Berlin ne promjeni status Turske, onda i ovaj proizvođač ne vidi nikakvih problema.

Drugačije misle mnogi političari, a zastupnik stranke Ljevice u Bundestagu Sevim Dagdelen u listu “Stern” ovu najavu da će neka njemačka tvrtka proizvoditi i tenkove za Erdogana smatra “monstruoznom namjerom”.

Koncern Rheinmetall je proizvođač oružja, municije i automobilskih dijelova. Doduše vojni dio koncerna je mnogo veći od onoga s automobilskom industrijom, ali sa civilnim vozilima ostvaruju i najveći dio svoje zarade. Promet koncerna se prošle godine povećao za 8% na 5,6 milijardi eura, ali obzirom na potražnju i krize u svijetu, u Rheinmetallu očekuju da će i njihov sektor proizvodnje oružja u skorije doba također mnogo bolje poslovati. Službena bilanca koncerna Rheinmetall će biti objavljena krajem ovog mjeseca.

Izvor: DW