Poslovni Puls
07/04/2016

Hrvatski online kupci troše malo i plaćaju pouzećem

Na webu vrlo često kupuje čak 47 posto hrvatskih korisnika interneta dok ih petina redovito kupuje online, pokazuje istraživanje o internetskoj kupovini Shopper's Mind – Web trgovac godine 2016 (WTG 2016), koje je organizirala tvrtka sMind d.o.o. O rastu učestalosti internet kupovine govori i podatak da je više od trećine hrvatskih internet korisnika posljednju kupovinu na webu obavilo u proteklih mjesec dana...

Tvrtka sMind je dio grupacije Ceneje koja upravlja trima najvažnijim portalima za usporednu kupovinu u regiji: ceneje.si, jeftinije.hr i idealno.rs.

Shopper's Mind istraživanje kojeg za Ceneje i sMind provodi partnerska agencija Valicon pokazalo je kako je Hrvatska prema utjecaju interneta i na njemu prikupljenih informacija prije odluke o kupovini iznad prosjeka Europske unije. Internet ima značajan utjecaj na cjelokupnu djelatnost trgovine, ne samo one na webu, već i na tradicionalne kanale prodaje.

Velika većina, gotovo 90 posto hrvatskih korisnika interneta prije kupovine informira se o proizvodu ili usluzi pri čemu koriste različite kanale – prevladavajući izvor informacija još uvijek su internet tražilice poput Googlea na kojem pretražuje 61 posto ispitanika, a podaci pokazuju kako ih u posljednjih nekoliko godina brzo sustižu i online uspoređivači. Prije kupovine 55 posto ispitanika uspoređuje proizvode dok ih 26 posto uspoređuje cijene.

Okvirni iznosi kupovine kod 65 posto web kupovina iznosi 350 kuna ili manje. Vrlo je zanimljiv trend načina plaćanja hrvatskih internet kupaca – čak 33 posto ih plaća PayPal-om, 28 posto pouzećem, a 16 posto kreditnom karticom.

Tu se primjećuje značajna razlika sa susjednom Slovenijom gdje postoji određena razina nepovjerenja u elektronske oblike plaćanja pa je s 46 posto najčešći način plaćanja pouzećem dok se za PayPal odlučuje tek 15 posto internetskih kupaca. Hrvatska tako uspješno slijedi trendove razvijenih europskih online gospodarstava u kojima prevladavaju elektronski oblici plaćanja.

Za naziv Web trgovac godine 2016 natjecalo se 50 web trgovina, a izboru pobjednika doprinijelo je 34.601 anketiranih hrvatskih online kupaca koji su podijelili svoje kupovno iskustvo u 328 domaćih i inozemnih trgovina.

Trgovac godine - eKupi.hr

Ukupnu pobjedu i naslov Web trgovcem godine 2016 odnijela je trgovina eKupi.hr, dok su najboljim trgovinama u kategorijama Omni channel Web trgovac godine 2016 (višekanalna prodaja) i u kategoriji Pure player Web trgovac godine 2016 (prodaja isključivo putem weba) proglašene trgovine Sonusart.hr (Omni channel) i Gizzmo.hr (Pure player).

"Svi prijavljeni trgovci učinili su važan korak naprijed u svom razvoju i kvaliteti iskustva kupovine. Najbolje poslovne prakse trgovaca na webu odabrali smo temeljem tehničke savršenosti i iznimne korisničke podrške, a konkurencija je s obzirom na rast web trgovine u Hrvatskoj svake godine sve oštrija", rekao je Darko Dujić, izvršni direktor tvrtke Ceneje d.o.o.

Prema glasovima potrošača ove godine nagrađene su tri trgovine: prvo mjesto zaslužila je trgovina Salonatech.com, na drugo se plasirala trgovina Printink.hr dok je treće mjesto prema glasovima potrošača osvojila trgovina Pinkpanda.hr.

Nagrade za izvrsnosti u web prodaji dobilo je 13 trgovina. U kategoriji Audio i video pobjedu je odnijela trgovina Sonusart.hr, u kategoriji Automobilizam pobijedila je trgovina Silux.hr, a u kategoriji Dječja oprema i igračke nagrađena je trgovina Emporium.hr. U kategoriji Dom i vrt pobijedila je trgovina Emmezeta.hr, u kategoriji IT, elektronika i tehnika pobjedu je odnijela trgovina Conrad.hr, a u kategoriji Kućni ljubimci nagrađena je trgovina Zooplus.hr.

Najboljom trgovinom u kategoriji Ljepota i zdravlje nagrađena je trgovina Alternativa-webshop.com, u kategoriji Odjeća i obuća najboljom trgovinom proglašena je Dobra-macka.com dok je u kategoriji Sportska odjeća, obuća i oprema nagrađena trgovina Ferivisport.hr.

Najbolja web trgovina u kategoriji Osiguranja je Allianz.hr, u kategoriji Telefonija najboljom trgovinom proglašena je trgovina Gizzmo.hr, u kategoriji Zabava najbolja je trgovina Partypops.hr dok je kategoriji Internet trgovački centar najboljom proglašena trgovina eKupi.hr.

Na tržište ulaze dva velika igrača

"Izvještaj obuhvaća rezultate tehničke analize koje su proveli stručnjaci tvrtke sMind, istraživanja koje je provela tvrtka Valicon, bonitetnog izvješća koje je pripremio partner projekta Bisnode te SEO analize koju je obavila tvrtka SeekandHit koja se bavi internet marketingom", pojasnio je Dujić.

Igor Martinović s Jeftinije.hr na konferenciji je istaknuo kako je vidljiv napredak online kupovine u odnosu na prošlogodišnje istraživanje te da su ulaganja sve veća. U 2016. na tržište su došla i dva nova velika igrača koji ciljaju regionalno pa Martinović očekuje da će uz njihova ulaganja, ali i rast povjerenja u online kupnju te isticanje pouzdanih online trgovaca, doći do još značajnijeg rasta cijelog sektora.

"Očekuje nas veći broj novih manjih web trgovina koji će napredovati na istom valu ulaganja", kaže Martinović te dodaje da je sve veća konkurencija dobra za krajnjeg potrošača jer podiže kvalitetu usluge.

Kriteriji za odabir pobjedničkih trgovina uključivali su rezultate istraživanja Shopper's Mind i to pod uvjetom da je za prijavljenu trgovinu od strane potrošača riješeno minimalno trideset anketa. Pored ankete za svaku je trgovinu provedena nezavisna i stručna, dvostruka tehnička analiza web trgovine, a svoje je mišljenje dala i stručna komisija koju su sastavljali: izvršni direktor grupacije Ceneje,Darko Dujić, ujedno i predsjedavajući u komisiji, izvršni direktor Valicona Josip Tvrtković, viši financijski analitičar u tvrtci Bisnode Branimir Kovačić, osnivač agencije Seekandhit Mario Frančešević te Marcel Majsan, osnivač udruge Ecommerce Hrvatska.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram