Kupovina prvog pravog sata je veliki korak u životu svakog muškarca, korak koji će od vas napraviti pravog muškarca sa stilom koji zna što želi u životu. Vjerojatno ste do tog trenutka i dobivali satove na poklon, najčešće za rođendan, krizme i slične stvari, ali prvi vlastiti sat, izabran prema vlastitim željama je nešto što se ne zaboravlja. Ukoliko pametno izaberete, nosit ćete ga dugi niz godina, a pravi sat ne da će vam kvalitetno služiti već će itekako pridonijeti vašem izgledu i stilu. A kako bi izabrali pravi sat držite se ovih nekoliko savjeta…

1. Zaljubite se Satova ima različitih vrsta, različitih kvaliteta, različitih cijena… Ali, prvi korak koji ćete morati napraviti jest uključiti malo romantike! Sat može biti savršen, može imati sve moguće funkcije, može vam i odgovarati cijenom, ali ako vam se ne sviđa i ukoliko ne osjećate njegovu privlačnost onda jednostavno to nije to. Sat vam treba biti pratitelj, da ga stavljate s ljubavlju i ponosom na ruku, a ukoliko vam se sat ne sviđa lako će se dogoditi da ga zaboravljate – da vam ostane na noćnom stoliću. I to sve češće i češće. Stoga prvo malo pogledajte po internetu modele kako bi osjetili privlačnost određenih u odnosu na druge.

2. Odredite budget U svijetu satova neko nepisano pravilo je da pravi muškarac za budget određuje iznos svoje mjesečne plaće, a samo plaćanje može naravno rasporediti na više mjeseci. Iako se mnogi drže ovog pravila to niti malo ne znači da se njega morate i pridržavati. Svatko je gospodar svojih financija pa ćete tako i vi sami, bez ičjih savjeta, odrediti koliko mislite potrošiti na novi sat. Ali, ukoliko kupujete skupocjeniji sat i mislite da je moguć scenarij u kojem ćete ga jednog dana i prodati, znajte da su satovi kao automobili – čim napuste trgovinu cijena im pada. Ali oni bolji satovi ujedno i prilično dobro čuvaju cijenu dug niz godina.

3. Namjena sata Važno je promisliti kad i gdje ćete sve nositi sat. Ukoliko ga kupujete da vam upotpuni poslovni izgled tada bi vaš izbor trebao biti neki od otmjenijih satova, tzv. dresswatches. Ukoliko ste više na zraku i aktivni ste u sportu tada možete zaboraviti otmjenije satove jer vam ne treba skupocjen sat, već sat koji nudi što više funkcija i koji je otporniji na atmosferske prilike. Ukoliko ronite sigurno da ćete gledati kolika je vodootpornost i na kraju se odlučiti za neki od ronilačkih satova, ali ronilački satovi su zbog svog atraktivnog izgleda i mogućnosti odličan izbor i za muškarca koji želi pokazati da je pun života čak i ako nije ronilac.

4. Istražujte Sam izgled sata nikada ne bi trebao biti jedini kriterij, baš kao što vam ne bi trebao biti ni kod žena. Ukoliko ste, prema početnom savjetu, uključili i romantiku, vrijeme je da detaljnije pogledate satove koji su vam se svidjeli. Isključite trgove za sada, i posvetite se „kopanju“ na internetu. Podaci o doslovno svakom modelu su danas lako dostupni pa stoga pogledajte kolike su im cijene, koje funkcije imaju i dobro promislite što vam je od onoga što pojedini modeli nude stvarno potrebni jer šteta je baciti velike novce na neki sat samo zato što dobro izgled i što ima mnogo funkcija ako ćete koristiti samo mali dio njegovih mogućnosti.

5. Čuvajte ga Vaš posao ne završava onog trenutka kada ga platite i kada završi na vašoj ruci. Pravi muškarac vodi računa o svom satu a po stanju vašeg sata se puno toga može zaključiti i o vama. Stoga pazite da ne bude izgreban, pazite na stanje remena, da ga ne koristite na dubinama većim od onih dozvoljenih, a pravi muškarac će s vremena na vrijeme sat odnijeti i u ovlaštenog servisera na pregled. Ukoliko pazite na svoj automobil, trebali bi jednako paziti i na vaš sat! I ukoliko ga budete čuvali služit će vam dugo, a jedan od najljepših poklona koji otac može dati svom sinu je kvalitetan sat u nasljedstvo.

Izvor: Kult.com.hr