Ministar turizma Darko Lorencin i pomoćnik ministra Robert Pende predstavili su, na današnjoj konferenciji za novinare, program dodjele bespovratnih potpora u 2014. godini pod nazivom „Konkurentnost turističkog gospodarstva“…

Kroz program će Ministarstvo turizma s ukupno 26,65 milijuna kuna sufinancirati projekte usmjerene na obogaćivanja turističke ponude, stvaranje inovativnih turističkih proizvoda, povećanja zaposlenosti, umrežavanje pružatelja usluga u turističke klastere te projekte unapređenja međunarodne turističke prepoznatljivosti. Također, po prvi je puta omogućeno sufinanciranje izgradnje bazena i u domaćinstvima (iznajmljivači u privatnom smještaju) te sufinanciranje trogodišnjeg članstva u prestižnim međunarodnim brendovima za smještajne i ugostiteljske objekte.

Program dodjele bespovratnih potpora sastavljen je od četiri mjere, od kojih svaka ima različitu namjenu sufinanciranja: Mjera A – Povećanje standarda, kvalitete i dodatne ponude, diversifikacija poslovanja i održivi razvoj, korištenje novih tehnologija i poboljšanje socijalne uključenosti u hotelima (hotel, aparthotel, turističko naselje, hotel baština i pansion), kampovima (kamp, kamp naselje, kampiralište, kamp odmorište i hostel), seljačkim domaćinstvima (OPG) i objektima u domaćinstvu (soba, apartman, kuća za odmor, kamp u domaćinstvu); Mjera B – Razvoj posebnih oblika turizma; C – Priprema projektne dokumentacije za nove investicije u turizmu; Mjera D – Internacionalizacija i međunarodna prepoznatljivost. Sredstva programa namijenjena su subjektima malog gospodarstva (trgovačka društva izvan javnog sektora, obrti i zadruge), seljačkim domaćinstvima (OPG koje pruža ugostiteljske i/ili turističke usluge) i fizičkim osobama – privatni iznajmljivači, a ovisno o mjeri, potpore se kreću od 30 do 500 tisuća kuna.

“Program poticanja konkurentnosti turističkog gospodarstva objavili smo ove godine ranije nego ikada, upravo da bi poduzetnici mogli realizirati projekte i prije početka turističke sezone, što je izuzetno važno za kvalitetnu i pravovremenu pripremu. Program je zapravo paket mjera široke namjene, usmjeren na dizanje kvalitete turističkih proizvoda i usluga u destinacijama, a sve s ciljem jačanja prepoznatljivosti i konkurentnosti turizma Republike Hrvatske u svjetskim okvirima. Aktivnosti koje ćemo podupirati doista su raznolike, od povećanja standarda smještajnih objekata i izgradnje dodatnih sadržaja, primjerice bazena u apartmanima i kućama za odmor, do povećanja energetske učinkovitosti, pripreme dokumentacije za financiranje iz EU fondova i financiranja članarina u svjetskim asocijacijama. Sufinanciranjem navedenih mjera, odnosno aktivnosti želimo ukazati na smjer i način razvoja turističkog sektora naše zemlje te dodatno ojačati  poziciju Hrvatske na svjetskoj turističkoj sceni“, rekao je ministar turizma Darko Lorencin te dodao kako će uskoro biti predstavljene i ostale mjere poticanja turističkog sektora, između ostaloga i koncept PPS (pred i posezona).

Prijave projekata primaju se on line, od 28. veljače, na propisanom obrascu zahtjeva dostupnom na web stranicama Ministarstva turizma.. Prijave projekata primaju se do 15. travnja 2014. godine, a više informacija o uvjetima javnog poziva može se vidjeti od 28. veljače na web stranicama  Ministarstva turizma, u kategoriji  Potpore i kredit.