Zakon o predstečajnom postupku vrlo je lukav zakon, to je savršen sustav prijevare za koju nitko ne odgovara. Izjavio je to u emisiji Nedjeljom u dva sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić. On smatra da se radi o prijevari većoj od pretvorbe i privatizacije…

“U privatizaciji se uništavala jedna po tvrtka. Ona bi se dala tajkunu, koji bi otpustio radnike. Ovdje dužnik potpuno uništava vjerovnike, i to više njih istodobno”, rekao je. Vlada će morati donijeti zakon kojim bi se trebalo utvrditi kamo je nestalo 50 milijardi kuna, kazao je Kolakušić i dodao da je taj novac, ‘izbrisan’ predstečajnim nagodbama, završio u nečijim nekretninama i jahtama.

“Neodrživa je situacija u kojoj država otpisuje poreze predstečajnim dužnicima, a naplaćuje poreze vjerovnicima na potraživanja koja nisu naplaćena i koja su otpisana. Ministarstvo financija je u sukobu interesa – ono imenuje tijela koja će nagodbu pravno voditi, odlučuje o žalbama na odluku tih tijela, a uz to je jedan od navećih vjerovnika u postupku i odlučuje kome će nešto ‘naplatiti’, a kome nešto ‘oprostiti’. Moje je pitanje koliko je novca uplaćeno u proračun od predstečjnih nagodbi i koliko su naplatili vjerovnici”, kazao je Kolakušić. Dodao je kako njegovo neslaganje sa zakonom dijeli i velik dio pravnika te da će u obranu svojih stajališta ići do kraja, do Europskog suda.

Podsjetimo, sudac Kolakušić u srpnju je zaustavio predstečajnu nagodbu nad Dalekovodom i podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti pojedinih odredbi Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. Ustavni sud naložio je da se postupak nastavi bez odgode, a Kolakušić je u rujnu odbio prijedlog za sklapanje predstečajne nagodbe nad Dalekovodom. Visoki trgovački sud u Zagrebu uvažio je žalbu Dalekovoda te predstečajnu nagodbu vratio na ponovni postupak koji će se provesti pred drugim sucem.

Nakon što je pokušao zaustaviti predstečajnu nagodbu Dalekovoda, sudac Kolakušić odlučio je zaustaviti predstečajnu nagodbu Industrogradnje. Visoki trgovački sud ukinuo je njegovu odluku kojom je odbacio žalbu Industrogradnje kao nepravodobnu te je predmet za Industrogradnju vratio prvostupanjskom sudu na ponovan postupak.

Snimku emisije Nedjeljom u 2 pogledajte u nastavku: