Legendarne, uvijek moderne sunčane naočale marke Ray-Ban, koje su odavno postale statusni simbol na cijelome svijetu, prvi su put proizvedene 1929. godine, a na tržištu su se pojavile 1937. i danas slave 75 godina neprestanog tržišnog uspjeha…

U godini jubileja, Ray-Ban je ponudio posebno izdanje, Ambermatic 2012 Limited Edition, koja podsjeća na sunčane naočale što ih je ta marka proizvela 1978. Sunčane naočale Ray-Ban bile su u početku dio opreme američkih pilota, ali im je popularnost brzo rasla pa su uskoro postale modni artikl.

Model sunčanih naočala Wayfarer iz 1952. nosio je James Dean tri godine kasnije u filmu “Buntovnik bez razloga”, kao i Audrey Hepburn 1961. u filmu “Doručak kod Tiffanyja”. Time je taj model postao jedan od najvažnijih modnih dodataka. Drugi modeli, Aviator i Olympian, također su ovjekovječeni na filmskom platnu, u filmovima “Taksist” iz 1976. i “Goli u sedlu” 1969. i to na nosevima Roberta de Nira i Petera Fonde.

U sedamdesetim godinama, Ray-Ban je predstavio do tada neviđeno tehničko čudo: fotokromna stakla mijenjala su boju ovisno o vanjskom svijetlu. U povodu 75. obljetnice nazočnosti na tržištu, osim posebnog modela Ambermatic, Ray-Ban nudi i četiri modela s fotokromnim staklima: dva modela Classic Aviator s ravnim i savijenim okvirom, Ray-Ban Shooter i Outdoorsman, piše HRT.