Najsnažniji potres u posljednjih 140 godina, magnitude 8,9, pogodio je sjeveroistočnu obalu Japana i izazvao 10 metara visok tsunami…

HRT donosi više:

Morski val, koji je najviše pogodio grad Sendai, rušio je sve pred sobom – kuće, automobile i gospodarske zgrade na imanjima. Prema prvim informacijama, poginulo je 19 ljudi, javljaju agencije.

Materijalna šteta je velika. Četiri japanske nuklearne centrale uspješno su zatvorene, no na nuklearnoj centrali za električnu energiju Tohoku Onagawa buknuo je požar. Japanski mediji su javili da je vlada odlučila proglasiti izvanredno nuklearno stanje, što se čini ako postoji potvrda o radioaktivnom istjecanju ili kvaru na sustavu za hlađenje reaktora.

Potres je izazvao niz požara, od kojih je jedan buknuo u rafineriji nafte japanske korporacije Cosmo Oil, u predgrađu Tokija. Gori i 14 velikih tvornica te stambene zgrade. Mobiteli povremeno ne rade, internet za sada funkcionira.

Višeminutno podrhtavanje tla osjetilo se i u Tokiju, gdje su stanovnici u strahu izašli na ulicu, javljaju svjetske agencije. Tokijem se oglasila sirena koja je najavila potres. Građani su pozvani da ostanu prisebni i da odu u posebna skloništa. Nitko u hrvatskom veleposlanstvu u Tokiju nije ozlijeđen. Prekinut je željeznički i zračni promet.

Prema informacijama japanskih medija, deseci automobila koji su vozili uz obalu, zbog urušavanja cesta, srušili su se u more, pucali su plinovodi, prenosi HRT.