Evo jedna novost koja bi nas ukoro mogla dočekati u supermarketima. U stranim zemljama već je sasvim normalno da pri kupnji platnim karticama od blagajnika možete zatražiti povrat gotovine! Usluga pod nazivom “cash-back” mogla bi se uskoro pojaviti i u Hrvatskoj…

Ta je praksa u Hrvatskoj formalno omogućena početkom godine stupanjem na snagu novog Zakona o platnom prometu, prema kojem se povrat gotovine pri plaćanju karticom više ne smatra platnom uslugom, piše novi Lider.

“Navedena aktivnost ne smatra se, dakle, dijelom platnog prometa i pružanje tih usluga ne zahtijeva prethodno odobrenje Hrvatske narodne banke kao što je slučaj s platnim uslugama navedenima u članku 3. istog zakona”, kaže Dejana Rebernik iz Ureda za odnose s javnošću HNB-a te objašnjava kako je istovjetna odredba o uslugama cash backa ugrađena u platnoprometnu regulativu država članica Europske unije.

Po starom Zakonu koji je vrijedio do Nove godine, za svako obavljanje uplata i isplata gotovog novca ovlašteni su jedino HNB, banke i Hrvatska pošta. Novim Zakonom tu uslugu mogu, po vlastitim željama i mogućnostima, nuditi i trgovci, a za to im treba jedino gotovina u blagajnama i regulirano poslovanje s kartičarskim kućama i bankama s kojima surađuju, piše Lider.

U stranim zemljama usluga funkcionira tako da trgovci nisu dužni isplaćivati novac ako ga ponestane u blagajni, kao ni ako kupac ništa drugo ne kupuje. Što se tiče kupaca, oni ne bi trebali osjetiti razliku od transakcije pri kupnji namirnica ili traženja povrata novca. Naime, usluga cash backa u zemljama koje su je već uvele u praksi kupca dodatno ne stoji. Za sada o cash backu razmišljaju samo veliki lanci.

“Možemo potvrditi da razmišljamo i o uvođenju usluge podizanja gotovine s kreditne kartice, odnosno cash backu”, rekla je Ana Mitrović iz Konzuma, koji je uvođenjem dodatnih mogućnosti poput plaćanja računa na blagajni i prodaje turističkih aranžmana do sada prednjačio u proširivanju usluga na blagajnama.