Mađarski ministar gospodarstva Gyorgy Matolcsy ponovio je u ponedjeljak da vlada neće dodatno kresati proračunsku potrošnju, odbacivši time zahtjeve međunarodnih zajmodavaca zbog kojih su tijekom vikenda obustavljeni razgovori o novim tranšama kredita, prenosi Business.hr

EU i MMF upozorili su mađarsku vladu kako se proračun može uravnotežiti jedino daljnjim rezovima i privatizacijom. Podizanje poreza za kompanije i imućne ne dolazi u obzir jer, prema mišljenju zajmodavaca, ugrožava ulaganja i rast lokalnog gospodarstva. Mađarski premijer Viktor Orban je prethodno najavio kako namjerava prikupiti oko pola milijarde eura uvođenjem novog poreza na banke i osiguravateljske tvrtke, no MMS se odmah žestoko usprotivio.

Nakon objave o obustavi pregovora mađarska forinta oslabila je u ponedjeljak prema euru, spustivši se na 289 forinti za euro, s oko 282 forinte za euro na zatvaranju tržišta u petak. Indeks Budimpeštanske burze pao je u prijepodnevnoj trgovini 4,26 posto. Agencija Moody’s objavila je u ponedjeljak da važeći kreditni rejting Mađarske Baa1, uz negativnu prognozu, smatra primjerenim, dodajući da očekuje da će vlada postići sporazum s međunarodnim zajmodavcima u rujnu.

Izvor:Business.hr