Večeras se otvaraju 61. Dubrovačke ljetne igre koje će  i ove godine okupiti više od 2000 umjetnika iz svih zemalja. Podizanje festivalske zastave 10. srpnja označit će početak glazbeno-scenske manifestacije koja će i ove godine trajati 47 dana. Do 25. kolovoza na desetak scenskih i ambijentalnih lokacija renesansnog grada Dubrovnika održat će se više od 70 dramskih, glazbenih, plesnih, likovnih i opernih izvedbi.

Od premijernih dramskih naslova bit će praizvedena drama „Spašeni“ (31. 7.) hrvatskog dramatičara i romanopisca Tomislava Zajeca u režiji zagrebačke redateljice Franke Perković te Gogoljevo dramsko djelo „Revizor“ (21. 8.) u režiji slovenskog redatelja Jerneja Lorencija.

Drama „Spašeni“ (2009.) Tomislava Zajeca posljednji je dio trilogije koji uz ovo djelo sačinjavaju drame „Dorothy Gale“ (2007.) i „Astronauti“ (2008.). Sadržajno ova drama donosi priču o devetero ljudi koji se isprva susreću u trenutku prometne nesreće, a zatim točno godinu dana nakon tog događaja, gdje ih zatičemo kako se bore s posljedicama nesreće, ali i onim što jesu. Redateljica Franka Perković odabrana je za uprizorenje ovog komada upravo zbog svoje sposobnosti da krutu realističnu formu izmakne u poetski izričaj, uz već prepoznatljiv „nježno okrutni“ redateljski postupak. Scenograf predstave je Ivo Knezović, kostimografiju potpisuje Marita Ćopo, a glazbu Frano Đurović. Glumački tim čine Aleksandra Stojaković, Silvio Vovk, Nataša Dangubić, Franjo Dijak, Milka Podrug Kokotović, Vlatko Dulić, Filip Juričić, Bojan Navojec i Nikša Butjer.

Drama „Revizor“ Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, utemeljitelja modernog ruskog realizma, spada u društvene komedije jer se bavi ljudskim naravima i negativnim pojavama, ali je i komedija karaktera i situacije. Scenograf predstave je Branko Hojnik, za kostime je zadužena Belinda Radulović a za glazbu Branko Rožman. Glumačku ekipu čine Vili Matula, Nina Violić, Karla Brbić, Jadranka Đokić, Sreten Mokrović, Doris Šarić-Kukuljica, Filip Nola, Robert Ugrina, Jan Kerekeš, Edvin Liverić.

Od repriznih izvedbi festivalska publika imat će priliku pogledati prošlogodišnje festivalske premijere: Shakespeareova „Hamleta“ u režiji Ivice Kunčevića i Vojnovićevu jednočinku „Na taraci“ u režiji Joška Juvančića, te najbolju predstavu u Držićevoj godini – Kunčevićeva „Skupa“.

I ove će godine u sklopu glazbenog programa nastupati istaknuti umjetnici iz cijeloga svijeta. Glazbeni program otvara Orffova Carmina Burana u izvedbi Zagrebačke filharmonije, Akademskog zbora „Ivan Goran Kovačić“ i solista Ivane Kladarin, Dalibora Jenisa i Xaviera Sabate 11.srpnja ispred crkve sv. Vlaha. Koncert je posvećen nažalost prerano preminulom maestru Šuteju koji je imao veliku želju da izvođenje tog dijela postane tradicija na Dubrovačkim ljetnim igrama. Kraj Igara obilježit će nastup Dubrovačkog simfonijskog orkestra i maestra Repušića koji će predstaviti niz najboljih mladih hrvatskih solista i gosta Denisa Kozhuhkina, pobjednika ovogodišnjeg natjecanja Queen Elisabeth u Belgiji.

Među brojnim koncertima svakako treba najaviti najboljeg kontratenora današnjice Maxa Emmanuela Cenčića, flamenco-show u izvedbi Tomatito sexteta „Aguadulce“, džez-koncert Jacky Terrasson Trija, Australski komorni orkestar, Stefana Milenkovicha i Edina Karamazova. Od klavirskih majstora nastupit će ruski umjetnici Nikolai Lugansky i Boris Berezovsky, a publiku očekuje i zajednički nastup pijanista Martine Filjak, Alexandra Ghindina i Gottlieba Wallischa. Igre nastavljaju i s produkcijom komornih opera pa je tako na repertoaru premijera opera „ La Serva Padrona“ i „Schulmeister“ u izvedbi slavnog tenora Giorgia Suriana, sopranistice Valentine Fijačko i Varaždinskog komornog orkestra. Treba istaknuti i nastup srpskog tenora Zorana Todorovicha u pratnji pijanista Fabia Vettraina, kao i kinesku sopranisticu Hui He u pratnji pijanistice Vesne Podrug.

Izvor:Večernji list