Hrvatsko novinarsko društvo poziva Vladu da nađe održivo rješenje da se sačuvaju novinarska radna mjesta i da se osigura nastavak izlaženja lista Vjesnik. Opstanak lista ugrožen je nakon odluke Uprave, Nadzornog odbora te Skupštine Narodnih novina d.d. koji su odlučili da Narodne novine od 1. srpnja više ne izdaju taj list. Ako se vrlo brzo ne nađe rješenje neizvjesna je sudbina 108 novinara i radnika Vjesnika te stotinjak honorarnih suradnika. U situaciji u kojoj su se neki mediji već ugasili i u kojoj se u medijskim kućama režu troškovi na sve strane, gašenje Vjesnika uzrokovalo bi dodatni veliki socijalni udar na novinarskom tržištu, piše Zdenko Duka, predsjednik HND-a.

Vjesnik je list sedamdesetgodišnje tradicije i desetljećima je bio najutjecajniji pa i najkvalitetniji dnevni list u Hrvatskoj.   Posljednjih pet godina iznimno podaničkom uređivačkom politikom stigao je do samog profesionalnog dna, ušao u velike gubitke i sada je u naizgled bezizglednoj situaciji. HND upozorava Vladu i ostale institucije koje bi mogle pomoći da se sačuva list da novinari Vjesnika nisu krivi za loše poslovne odluke koje su ih dovele do sadašnje situacije, dapače, prije nekoliko godina su zajedno s HND-om predlagali nacrt zakona o Vjesniku koji je taj list bio definirao kao javno a ne državno glasilo no političari nisu pokazali dobru volju da se na tim osnovama preustroji Vjesnik.

Pozivamo zato Vladu da pronađe zakonske i financijske osnove koje bi omogućile da Vjesnik dobije novu šansu da u sljedeće dvije godine  s novim profesionalnim uredništvom, i uz nužno restrukturiranje, pokuša vjerodostojnošću i otvorenošću postati novine koje će se moći većim dijelom samofinancirati, završava Duka u službenom priopćenju HND-a.