Hrvatski sabor danas je izglasao četvrtu promjenu Ustava u zadnjih 20 godina! Za izmjene Ustava glasovalo je 133 zastupnika, 4 su bila protiv, a jedan suzdržan.

Izglasane promjene:

– Za referendum umjesto sadašnje natpolovične većine svih upisanih birača, ubuduće biti dovoljna većina birača koji pristupe referendumu.

– Osigurana puna neovisnost Hrvatske narodne banke (HNB) i Državnog ureda za reviziju.

– Omogućena primjena europskog uhidbenog naloga od stupanja Hrvatske u članstvo EU.

– Državljani članica EU-a će od ulaska Republike Hrvatske u EU imati biračko pravo na lokalnim izborima, a sudovima će moći izravno primjenjivati pravo EU-a.

– U Preambulu Ustava uvrštene su sve 22 nacionalne manjine, kao i formulacija o pobjedi hrvatskih branitelja u pravednom, legitimnom i oslobodilačkom ratu.

– Onemogućena je zastara za kaznena djela ratnog profiterstva te pretvorbenog i privatizacijskog kriminala.

– Hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj na izborima će ubuduće glasovati isključivo u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u zemljama u kojima imaju prebivalište, a birati će fiksno tri zastupnika.

– Ustavni suci će se, umjesto natpolovičnom, birati dvotrećinskom većinom svih zastupnika u Hrvatskom saboru, a sudac kojemu je istekao mandat će, ako Sabor ne imenuje novog, ostati na toj dužnosti do šest mjeseci nakon isteka mandata.

– Izbrisana je odredba po kojoj se Ured Predsjednika Republike uređuje posebnim zakonom, a ustrojstvo i djelokrug svog ureda utvrdit će sam Predsjednik svojom odlukom.

– O prisustvu hrvatskih vojnika izvan države Sabor će, umjesto dvotrećinskom, ubuduće odlučivati natpolovičnom većinom svih zastupnika, ali uz suglasnost predsjednika države. Ako predsjednik Republike uskrati suglasnost, odluku će donositi dvije trećine zastupnika.

– Kvalificiranom većinom saborskih zastupnika ubuduće će se donositi i državni proračun.

– Ukinuto je ustavno ograničenje obveznog obrazovanja na osnovnu školu.

– Pravo na pristup informacijama postat će ustavna kategorija, a promjenama je ojačana i uloga pučkog pravobranitelja, kojemu se daje imunitet od kaznenog progona kakav imaju zastupnici.