Tvrtka HeatVentors iz Mađarske pobjednik je ovogodišnjeg PowerUp! natjecanja, koje je namijenjeno inovativnim startupovima. HeatVentors je predstavio rješenje koje se odnosi na inovativno skladištenje toplinske energije, a koje može uštedjeti 90 % prostora i 20 do 40 % energije i to s povratom ulaganja u investiciju od pola do dvije godine…

Predstavljena tehnologija ima različite primjene za skladištenje toplinske energije: od tehnologija dubokog zamrzavanja do hlađenja i grijanja, obnovljivih izvora energije, industrijskih tehnologija i koncentriranih solarnih termoelektrana. Tvrtka HeatVentors nagrađena je s 20.000 eura, a uz to joj je i osiguran pristup prestižnom InnoEnergy Highway akceleratoru.

“Pobjednički tim je odgovorio na jednu od najvećih potreba energetskog sektora, potrebu za novim energetski učinkovitim rješenjima za pohranu i tu vidimo najveće izazove”, izjavio je ovom prilikom Łukasz Świercz, predsjednik žirija i direktor poslovnog razvoja Inno Energyja za Centralnu Europu. Drugo mjesto i nagrada od 10.000 eura pripali su tvrtki FLASC iz Malte, koja je
predstavila uređaj za pohranu energije koji se integrira u plutajuću offshore platformu. VIA ALTA iz Republike Češke osvojila je treće mjesto i nagradu od 5.000 eura. Na finalu održanom u Budimpešti, 12 najboljih startupova predstavilo je svoje ideje i projekte pred stručnim žirijem, investitorima i predstavnicima medija. U pitanju su pobjednici prethodno održanih regionalnih natjecanja u Mađarskoj, Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Sloveniji, Litvi, Latviji, Estoniji, Rumunjskoj, Bugarskoj, Hrvatskoj i Grčkoj. U konkurenciji je bilo 158 timova iz 24 zemlje Centralne Europe. Ulog je bio veliki, s obzirom da je Highway® akcelerator jedan od najboljih programa u području čiste tehnologije u Europi.

„Vrlo aktivno pomažemo, odobravamo poslovni model i provjeravamo ukoliko je tvrtki potrebna podrška u prodaji. Trudimo se ne uplitati previše, već ukazati na rješenja i otvoriti vrata te tako osigurati pristup našim poslovnim, ali i partnerima iz akademske zajednice diljem Europe. To je glavni cilj PowerUp-a“, rekao je Jakub Miler, direktor InnoEnergyja, organizatora natjecanja.

Sudjelovanje u Highway® akceleratoru osigurano je Mebiusu, osvajaču wild karte, posebne nagrade koju dodjeljuje MOL Grupa kao globalni partner. “Naša ambiciozna, transformacijska strategija 2030 temelji se na pretpostavci da napredak u tehnologiji, zajedno s ekološkom svijesti i novim potrošačkim navikama, u osnovi mijenja cjelokupnu industriju nafte i plina. Mi, u MOL-u mislimo da je otvorena kultura inovacija prava reakcija na te izazove, a susret s ekosustavima startupova je važan korak za nas. Drago nam je što smo glavni sponzor PowerUp! natjecanja i što
vidimo toliko inspirativnih ideja koji se materijaliziraju u našoj regiji. Ovom prilikom želim čestitati svim sudionicima i zaželjeti sreću pobjednicima”, izjavio je Zsolt Winker, voditelj Otvorenog inovacijskog središta pri MOL Grupi.U stručnom žiriju su bili György Bacsa, viši potpredsjednik za Strategiju i poslovni razvoj MOL Grupe, Viktor Miškovský, direktor za investicije, Inven Capital, Matias Torrellas, voditelj portfelja, InnoEnergy, Agnieszka Wasilewska-Semail, izvršna direktorica Rafako S.A. te kao predsjednik žirija Łukasz Świercz, voditelj poslovnog razvoja, InnoEnergy Central Europe.

Komentirajući visoku razinu ovog finala, Wasilewska-Semail je izjavila kako je „opseg predstavljenih ideja bio je vrlo širok, a što je najvažnije u ovom natjecanju, svaka od njih bi mogla doprinijeti poboljšanju čistoće našeg okoliša. RAFAKO trenutno tražirješenja za distribuiranu energiju i kružnu ekonomiju, pa sam sigurna da ćemo s nekim od startupova koji su ovdje predstavili svoja rješenja uspostaviti suradnju. ” Publika je imala priliku čuti i Jonasa Kjellberga, suosnivača „Skype”-a i investitora.

Ono što izdvaja PowerUp! od drugih startup natjecanja su radionice. Prije velikog finala, natjecatelji su dva dana radili na verifikaciji poslovnog modela i unaprjeđivali svoje prezentacijske vještine. Treneri i mentori su im bili poslovni eksperti iz Centralne Europe, poput Gleba Maltseva iz Estonije, Rafała Szczepanika iz Poljske i Costasa Troulosa iz Grčke.

“Radionice tijekom boot kampova omogućuju provjeru percepcije poslovanja i to je bilo izuzetno vrijedno iskustvo. Ponosni smo na pobjedu i danas, više nego ikad, vjerujemo da ćemo postići mnogo”, izjavio je ovom prilikom Zoltán Andrássy iz HeatVentorsa.