Zatvori
Poslovni Puls
06/11/2017

Hrvatska udruga poslodavaca protiv novog poreza na cigarete i duhan

Hrvatska udruga poslodavaca reagirala je na najave uvođenja dodatnog poreza na cigarete i duhanske proizvode...

"Naglašavamo kako su nezakonita prodaja duhanskih proizvoda, kao i prateće ilegalne aktivnosti u velikom porastu, zbog čega Republika Hrvatska izravno gubi više od milijardu kuna, a neizravno vodi do pada prihoda i gubitka radnih mjesta u zakonitom lancu prodaje.

Prateće negativne društvene pojave su financijski nemjerljive.

U zadnjih 5 godina cijene cigareta radi usklađivanja s Direktivom EU porasle su više od 40%, što je rezultiralo time da hrvatski građani plaćaju najskuplje cigarete u Europi s obzirom na prosječna primanja. Hrvatska je u fazi usklađivanja oblika i visine oporezivanja duhanskih proizvoda s EU direktivama te smatramo kako bi svako novo oporezivanje izvan tih okvira bilo suprotno smjernicama Europske unije.

Važno je istaknuti kako ciljna skupina koju ovi zakoni targetiraju (pušači svojim izborom) kupnjom duhanskih proizvoda u proračun godišnje uplaćuje oko 6 milijardi kuna. Uvođenje novih poreznih opterećenja ne bi rezultiralo prihodima od preko 7 milijardi već naprotiv, postoji velika opasnost od pada prihoda ispod trenutnih, čime bi se dodatno ugrozio državni proračun, a posredno i financiranje zdravstvenog sustava. O drugim negativnim društvenim pojavama, poput povećanja šverca i kriminalnih aktivnosti, ne moramo ni govoriti.

Dosadašnja praksa i financijski pokazatelji dokazuju da poskupljenja uzrokuju upravo suprotno od onoga što se najavljuje - porast crnog tržišta i ilegalnih aktivnosti. Potrošači u toj situaciji pronalaze alternativne izvore na kojima kupuju jeftinije duhanske proizvode koji ne podliježu nikakvoj kontroli kvalitete niti doprinose punjenju proračuna. S obzirom da se radi o temi koja obuhvaća cijelo društvo, očekujemo reakciju predsjednika Vlade RH i apeliramo na resorna Ministarstva da se čim prije očituju o najavljenim porezima", navodi se u priopćenju iz HUP-a.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram