Zatvori
Poslovni Puls
23/01/2017

Ova godina gotovo sigurno donosi rast cijene nafte na svjetskom tržištu

Najavljeno smanjenje proizvodnje nafte od strane zemalja članica OPEC-a i jedanaest nečlanica s ciljem stabilizacije globalnog tržišta nafte trebalo je započeti početkom ove godine tako da je još prerano za donošenje ocjene o razini postignute usklađenosti...

Tjedni pred nama će pokazati jasniju sliku o samim kretanjima ponude odnosno ravnoteže u opskrbi i potražnji na robnim tržištima sirove nafte. Ostaje vidjeti hoće li vodeći igrači na tržištu sirove nafte poduprijeti svoje riječi djelima obzirom kako su ishodi dogovora u posljednja dva desetljeća pokazala da se vrlo malo članova uistinu i pridržava sporazuma. Od početka posljednjeg prošlogodišnjeg tromjesečja cijena nafta tipa Brent (koja je referentna za europsko tržište) na robnim burzama je zabilježila rast cijene za 16,4% dok je cijena nafte tipa WTI porasla 12,8%. Cijena nafte tipa Brent jutros se kretala na razini od 55,4 dolara za barel, dok se cijena sirove nafte tipa WTI (koja je referentna za američko tržište) jutros kretala na razini od 53,1 dolara po barelu.

Prema posljednjim podacima Svjetske energetske agencije (IEA) globalna potražnja za naftom na razini cijele 2016. revidirana je na više (na 1,5 mb/d) potaknuta snažnijim od očekivanja rezultatima u posljednjem tromjesečju lani uslijed nepovoljnijih vremenskih prilika u sjevernoj Europi i pojačanoj potražnji u Aziji. U ovoj godini, uz potencijalni porast cijena, globalna potražnja bi mogla usporiti na 1,3 mb/d. S druge strane, ponuda nafte smanjena je u prosincu za 0,6 mb/d na 97.6 mb/d kao rezultat smanjene proizvodnje u zemljama članicama OPEC-a kao i u nečlanicama. Na razini cijele 2016. globalna ponuda je za 0,3 mb/d viša od godine ranije pri čemu je rekordna proizvodnja zemalja iz OPEC-a ublažila smanjenje proizvodnje za 0,9 mb/d u zemljama nečlanicama.

"Prema našim projekcijama očekujemo rast cijena sirove nafte u ovoj godini uz blago usporavanje rasta prema samom kraju godine. Cijena nafte tipa Brent mogla bi tako na samom kraju 2017. dosegnuti razinu od 58 dolara za barel dok bi cijena nafte tipa WTI mogla biti na razini od 55 dolara za barel u istom promatranom razdoblju. Porast cijena na robnim tržištima sirove nafte (dodatno uz porast cijena prehrambenih sirovina) doprinijet će posljedično jačanju uvoznih inflacijskih pritisaka što će se odraziti i na kretanje proizvođačkih i potrošačkih cijena na domaćem, lokalnom tržištu", komentirali su RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram