Zatvori
Poslovni Puls
13/01/2017

KAKO RADIM: Mia Biberović, izvršna urednica Netokracije

Ime i prezime: Mia Biberović

Titula: Izvršna urednica online magazina Netokracija

Ne propustite i druge “Kako radim” specijale:

Hrvoje Bujas

Saša Cvetojević

Ilija Brajković

Damir Mujić

U koliko sati se budite?

Oko 8, vikendom kasnije, nekad i puno kasnije. Daleko sam od jutarnjeg tipa, najproduktivnija sam navečer i teško mi je natjerati mozak da stane s radom i razmišljanjem te pođe spavati. Isto ga je tako ujutro teško probuditi. Iako cijenim rijetke trenutke kad se probudim ranije i imam vremena sve obaviti prije no što krene jutarnja ludnica u vidu navale mailova, poziva, cvrkutanja po Slacku i drugih notifikacija, ali u tom mi slučaju tijekom dana produktivnost brzo pada.

Bez čega Vam je nezamisliv početak radnog dana?

Crne turske kave.

Kako izgleda Vaš ured?

Ovisi odakle radim. Netokracijin zagrebački ured smjestio se u prostoru HUB385, koji se sastoji od coworkinga, ureda, dijela za organizaciju konferencija, susreta i radionica te zajedničkih prostorija, poput onih za sastanke, telefoniranje ili opuštanje.

Odlična je to kombinacija - biti dio kolektiva, i to baš onog u kojemu se okuplja dio startup, tehnološke i marketinške scene (što su teme koje Netokracija prati), a imati i svoju privatnost u uredu ili drugim prostorima. U uredu nam je opuštena atmosfera, ponekad popraćena blagim kreativnim neredom, upotpunjenim s primjerice, s mnoštvom akreditacija s raznih događanja na kojima smo sudjelovali. No, često radim van ureda, zbog putovanja, tako da moj ured postaje dnevna soba, kafić, kakav coworking prostor, a ponekad i krevet ako je baš takav dan.

Postoji li mobilna aplikacija bez koje ne možete?

Postoji i nekoliko, ovisno o svrhama! Bez Gmaila ne funkcioniram - putem njega obavljam većinu vanjske poslovne komunikacije, a pretvorila sam ga i u alat za organizaciju, koji dobro funkcionira i na mobilnoj verziji. Ista je stvar i s kalendarom - kako imam mnoštvo različitih obveza i sastanaka, najlakše je sve staviti u kalendar i imati brigu manje. S timom uglavnom komuniciram putem Slacka, za bilješke koristim Evernote (iako mu sad tražim zamjenu), ako je potrebno kakvu sliku urediti putem mobitela, tu su Snapseed ili Canva. Glazbu slušam preko Deezera, YouTubea ili SoundClouda, teško bih funkcionirala bez aplikacija za mobilno bankarstvo, za putovanja su tu Uber ili BlaBlaCar, dosta sam aktivna na društvenim mrežama pa su tu pri ruci uvijek Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Swarm...

Android ili iPhone?

iPhone. I to plus varijanta.

Rokovnik ili iPad za bilješke?

Nekoć sam bila vjerna rokovniku, ali u zadnjih nekoliko godina sam se digitalizirala, jer je tako lakše određenu bilješku "obogatiti" ili staviti u kontekst. Ne koristim tablet, zato sam pribavila plus verziju iPhonea, takozvani *phablet* (uređaj veličinom između telefona i tableta).

Omiljena hrana za ručak?

Ako sam u uredu, najčešće sam nemaštovita i naručim salatu s piletinom. Ako sam kod kuće, ručak je "lovački", odnosno ono što ulovim u kuhinji (što najčešće završi u woku). Voljela bih biti discipliniranija oko spremanja obroka unaprijed, ali...

Slušate li glazbu dok radite?

U uredu nerijetko svira kakva glazba po izboru kolega, ali stavljanje slušalica na uši univerzalni je znak - "ne ometaj". Ako pišem nešto što iziskuje koncentraciju, obično slušam glasniju glazbu ne bih li "ubila" svu vanjsku buku. Neke od mojih najboljih kolumni nastale su uz Dead Kennedyse.

Vaša tajna za produktivan radni dan?

Još uvijek tragam za njom, ali... Najbolja metoda pokazala se određivanje zadataka za taj dan i rješavanje po prioritetima. Nekad je ta količina zadataka toliko velika da se čini da će me "pojesti", ali tad znam samo duboko udahnuti i organizirati sandučić s mailovima.

Ponosna sam na sustav organizacije koji sam tamo osmislila - uz pomoć oznaka, držanja u sandučiću samo stvari koje trebaju skorije rješavanje i alata kao što su Right Inbox, pretvorila sam mail u svojevrsnu 'to-do' listu. Zbog toga sve svoje zadatke pokušavam koncentriram oko maila - što može biti izazovno jer zadatci  i upiti dolaze s raznih strana, uživo, telefonom, uz alate kao što je Asana (iako je ona povezana s mailom), raznim alatima za chat, dimnim signalima! No, u tom slučaju, komunikaciju nerijetko pokušavam preusmjeriti na mail.

U koliko sati napuštate ured?

Najčešće oko 17:30 sati, ali to ne znači da rad tada prestaje. Kao što sam spomenula, najproduktivnija sam navečer, stoga se nerijetko zna dogoditi da nakon svih obveza još sjednem napisati kakav tekst ili odraditi kakav zaostatak.

Knjiga koju trenutno čitate?

"Dune" Franka Herberta.

Poslovni put Vam ne pada teško kada putujete u…?

Bilo gdje! Zahvaljujući poslu, posljednjih sam godina dosta putovala i po regiji i van nje te sam otkrila da svako mjesto ima svoje čari, a ja uživam u otkrivanju njih.

Podatak o Vama koji ljude obično iznenađuje?

Ne znam što bih ovdje izdvojila. Činjenicu da znam otpjevati hrvatsku himnu na starogrčkom jeziku? (smijeh)

Idealan način za opuštanje na kraju još jednog napornog radnog dana?

Ništa komplicirano - druženje s dragim ljudima. Ionako previše vremena provodim s računalom tijekom radnog dana.

Foto: Mario Poje

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram