Zatvori
Poslovni Puls
12/01/2017

Druga strana: Evo što se krije iza statističkog pada nezaposlenosti

Prema posljednjim podacima DZS-a, broj ukupno zaposlenih osoba u studenom spustio se na 1,377 milijuna osoba potvrđujući pad na mjesečnoj razini i četvrti mjesec zaredom. Na nastavak pogoršanja pokazatelja zaposlenosti na mjesečnoj razini ukazuju i posljednji podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje prema kojima je u prosincu broj osiguranika iznosio 1,440 milijuna što je za 16.636 osoba manje u odnosu na studeni (mjesečni pad od 1,1%)...

Premda zamjetne metodološke razlike ne dopuštaju konzistentnu usporedbu podataka iz dvaju navedenih izvora, činjenica je da ukazuju na istovjetne trendove na mjesečnoj razini. Tako je prema podacima HZMO-a, u prosincu i peti mjesec zaredom zabilježen pad broja osiguranika na mjesečnoj razini, no istovremeno je i potvrđen trend rasta zaposlenosti na godišnjoj razini koji je neprekidno prisutan od ožujka 2015. godine. Ukupan broj osiguranika u prosincu prošle godine bio je viši za 26.551 u odnosu na isti mjesec 2015. godine (godišnji rast od 1,9%).

Premda ne iznenađuju mjesečna pogoršanja pokazatelja (ne)zaposlenosti koja su uobičajeno prisutna tijekom posljednjeg tromjesečja (s odmakom od glavne turističke sezone), činjenica je da se istovremeno povećanje zaposlenosti na godišnjoj razini ne odvija jednakim intenzitetom kao i smanjenje nezaposlenosti.

Posljedično razmjerno snažnijem smanjenju broja nezaposlenih u odnosu na relativno slabiji porast broja zaposlenih, dolazi do nepovoljnog trenda u kretanju radno aktivnog stanovništva. Potonje potvrđuju i posljednji podaci DZS-a prema kojima se u trećem prošlogodišnjem tromjesečju radno sposobno stanovništvo (15+) spustilo na nove rekordno niske razine (3,592 milijuna), nastavljajući tako negativni trend kontinuiranog opadanja koje datira od 2009. godine. Stoga je potrebno s izvjesnim analitičkim oprezom sagledavati trendove u kretanju (ne)zaposlenosti koji među ostalim, upozoravaju i na ozbiljne strukturne i demografske probleme. Primjerice, problem odljeva mladog i radno sposobnog stanovništva potvrđuje i statistika Hrvatskog zavoda za zapošljavanje prema kojoj je samo u prošloj godini ukupan broj izišlih iz evidencije nezaposlenih radi zapošljavanja u inozemstvu dosegnuo 4.887 što je za 2,5% više u usporedbi s 2015. godinom.

"Zahvaljujući pozitivnom učinku ponajprije u segmentu sezonskog zapošljavanja (prvenstveno potaknutog rastućom potražnjom za turističkim djelatnicima), s nadolazećim DZS-ovim podacima za prosinac zaokružit će se statistika za cijelu 2016. godinu u kojoj očekujemo potvrdu poboljšanja u pokazateljima (ne)zaposlenosti. Pritom je važno naglasiti da ista nisu isključivo odraz poželjnih trendova (poput rasta zapošljavanja) nego dijelom odražavaju i spomenuta negativna demografska i migracijska kretanja", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram