Zatvori
Foto: A shopping cart with a stack of gift boxes. 3D rendering with raytraced textures and HDRI lighting.
Poslovni Puls
19/12/2016

Pred nama tjedan najveće potrošnje u godini

U prosincu je potrošnja, uobičajeno, veća nego inače. Trgovci procjenjuju da će građani za blagdanski stol i darove izdvojiti 12 milijardi kuna, što je pola milijarde više nego lani...

Sindikati su posljednjih godina upozoravali na velike razlike između siromašnih i bogatih, no ovaj put, optimistično najavljuju da bi potrošnja svih građana, zbog boljih ekonomskih okolnosti, mogla biti i veća od procjena. Ovog prosinca optimizma u društvu ne nedostaje.

Pa raste i potrošnja. Osim za igračke koje su na prvom mjestu najtraženijih proizvoda, više novca izdvojit ćemo i za odjeću, obuću, elektroničke uređaje, hranu i alkohol. Većina darove kupuje u trgovačkim centrima te je za njih spremna izdvojiti u prosjeku oko 500 kuna. Trgovci za sada nezadovoljni, nadaju se da će im idući tjedan donijeti veću zaradu.Dio Europljana za blagdane kupuje luksuznije darove, no mi smo pri darivanju oprezniji. Kupujemo darove koji imaju uporabnu vrijednost. Ipak, nakon "sušnih" godina, kažu sindikati, građani troše s optimizmom.Prema procjeni HGK, na blagdansku kupnju potrošit će se pola milijarde kuna više nego lani - 12 milijardi kuna. Razlog je svakako i promjena poreza na dohodak, odnosno porast neto plaća.

Pred nama je tjedan najveće potrošnje u godini. A 80% kupaca spremno je u prosincu izdvojiti i više novca za hrvatski proizvod, . Sindikati procjenjuju da bi mogli dostići 2008. godinu kada smo u prosincu te godine potrošili najviše do sada - 12,5 milijardi kuna, piše HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram