Zatvori
Poslovni Puls
22/09/2016

HT udružio snage s Nenadom Bakićem u promociji STEM-a

Hrvatski Telekom predstavio je projekte koji su u sklopu ovogodišnjeg jedanaestog natječaja "Zajedno smo jači" osvojili donacije u iznosu od po 350.000 kuna. Riječ je o projektima "Internet of Things u hrvatskim osnovnim školama 2016." i "Campus", zahvaljujući kojima će čak 1300 djece imati priliku educirati se u STEM području (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika)...

Ove je godine ukupan iznos donacije od 700.000 kuna podijeljen na dvije kategorije – Nove tehnologije i Znanost. U svakoj je izabran po jedan pobjednički projekt koji će zahvaljujući dodijeljenoj donaciji moći realizirati niz aktivnosti za djecu i mlade, kako bi ih se kroz igru uvelo u svijet znanosti, navodi se u priopćenju Hrvatskog telekoma.

Projekt "Internet of Things u hrvatskim osnovnim školama 2016." omogućit će razvijanje učeničkog i nastavničkog potencijala u području robotike kroz prethodno utemeljenu Croatian Makers robotičku ligu, a njegov nositelj je udruga Institut za razvoj i inovativnost mladih. Provodi se u dvije faze: u prvoj se radi izravno s ukupno 55 osnovnih škola i oko 550 učenika, dok će u drugoj fazi desetak najboljih mentora iz tih škola postati ambasadori projekta i provoditi dodatne radionice s još oko 300 učenika koji nisu bili uključeni u prvu fazu.

"Izrazito smo sretni što nas je HT odabrao kao partnera u projektu Zajedno smo jači u području STEM, koliko zbog značajne financijske potpore, toliko i opće važnosti HT-a kao partnera koji s nama dijeli razumijevanje značaja STEM edukacije. Ona je jezgra svakog suvremenog kurikuluma. U hrvatskom slučaju, iskorak djece u suvremenost koju tehnologije u STEM edukaciji nude jako je bitna, jer usmjerava na budućnost, umjesto na prošlost", pojasnio je Nenad Bakić, osnivač Instituta za razvoj i inovativnost mladih.Starije dobne skupine djece u sklopu ovoga projekta moći će se kreativno izraziti kroz konkretnu primjenu tehnologije Internet of Things (Internet stvari), kojom se uređaji za svakodnevnu uporabu povezuju u pametne mreže i tako rješavaju konkretni problemi poput automatizacije kuće i poslovnih prostora, pomoći osobama s invaliditetom, očuvanja energije i slično. Mlađoj djeci namijenjen je drugi dio projekta u kojem će kroz interaktivnu implementaciju učiti Logo programiranje.

Zahvaljujući HT-ovoj donaciji projektu "Campus", Astronomsko društvo Višnjan kao nositelj projekta moći će opremiti svoj interdisciplinarni Laboratorij za biologiju, kemiju i astrobiologiju (LABOS) te čak utrostručiti broj učenika osnovnih škola koji će pohađati radionice i škole u kampu. Tako će se u kampu ubuduće moći educirati i do 450 djece, kao i nastavnici, mentori, asistenti i volonteri koji se bave radom s mladima u STEM područjima. Projekt je razvijen u sklopu Znanstveno-edukacijskog centra Višnjan.

"Dobrobit našeg društva ovisi o tehnologiji i znanosti, a mi koji se bavimo edukacijom svjedočimo kako za ta područja itekako postoji interes djece. Ovom su donacijom djeca, njihovi roditelji, mentori i volonteri pronašli partnera u Hrvatskom Telekomu, tehnološkog lidera koji razumije važnost tehnološke i znanstvene izvrsnosti za razvoj zajednice. Naši programi trebali bi biti okosnica razvoja sustava u kojem bi se svakom zainteresiranom djetetu omogućilo da pokuša biti znanstvenik ili tehnolog te potom donese odluku o odabiru karijere u tom području", rekao je osnivač Astronomskog društva Višnjan Korado Korlević.

U dosadašnjih jedanaest godina Hrvatski Telekom je natječajem "Zajedno smo jači" s više od devet milijuna kuna podržao 240 vrijednih projekata. U sklopu ovogodišnjeg natječaja "Zajedno smo jači" zaprimljeno je čak 39 prijava u dvije navedene kategorije, a među njima su se tražili oni koji na najbolji način promiču STEM edukaciju među osnovnoškolcima. Zaposlenici HT Grupe internom selekcijom odabrali su po pet finalista iz svake kategorije, a konačne pobjednike odabrao je stručni žiri koji su činili predstavnici Hrvatskog Telekoma te stručnjaci iz nadležnih institucija.

"HT je jedan od ključnih pokretača hrvatske ekonomije, svojim poslovanjem podržavamo više od 27 tisuća radnih mjesta u Hrvatskoj i ostvarujemo gotovo 60% ukupnog izvoza hrvatskog ICT sektora. Time doprinosimo većoj kvaliteti ljudskog kapitala, jer je olakšana komunikacija, a informacije i nove metode učenja su sve dostupnije. Ulaganje u STEM edukaciju mladih stručnjaka dio je naše dugoročne strategije razvoja, jer je upravo pravilno i svrhovito obrazovanje sadašnjih i budućih naraštaja preduvjet za razvoj cjelokupnog društva i ekonomije", rekao je na predstavljanju predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma Davor Tomašković.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram