Zatvori
Poslovni Puls
20/09/2016

Sve manje šaljemo SMS-ove, a sve više razgovaramo

U prvoj polovini 2016. u trima mobilnim mrežama potrošene su 4,4 milijarde minuta ili 1,4% više nego u istom razdoblju lani. U fiksnim mrežama nastavljen je trend pada, za 8%, na 1,1 milijardu minuta, stoji u  podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS)...

Širokopojasni internetski promet porastao je u prvoj polovini 2016. za 40% u odnosu na isto vrijeme lani. Utrošeno je pritom 319 milijuna GB (gigabajta).

I u mobilnim i u fiksnim mrežama nastavljaju se trendovi potrošnje minuta, s tom razlikom da je porast u mobilnima malo manji nego prijašnjih godina, a u fiksnima padovi malo veći. Većina minuta utrošena je, kao i dosad, u unutarnjem prometu, dok je potrošnja 42 milijuna mobilnih minuta u međunarodnom prometu u pola godine blago smanjena, za 0,6% u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

U mobilnim mrežama nastavljen je sada već višegodišnji pad broja poslanih SMS-a, kojih je u prvoj polovini ove godine bilo 1,3 milijarde ili 10,1% manje nego lani, dok je MMS-a bilo 13% manje ili 7,7 milijuna.

Fiksne mreže također već godinama mnogo manje služe za razgovore te se više iskorištavaju za internet. U tim je mrežama u drugom tromjesečju ove godine utrošena gotovo polovina 'polugodišnjih' minuta, odnosno 558 milijuna, što je 4,1 posto manje nego u istom tromjesečju prošle godine.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram