Zatvori
Poslovni Puls
26/07/2016

Optimisti mogu likovati: Sve je u redu s globalnim gospodarstvom

I na sastanku najznačajnijih gospodarskih zemalja svijeta G20 je prije svega bilo riječi o negativnim posljedicama odlaska Velike Britanije iz Europske unije. Ipak, ministri su nakon dvodnevne konferencije i u svom zaključku uvjereni kako su "države G20 dobro pripremljene kako bi proaktivno djelovale na potencijalne gospodarske i financijske posljedice koje bi nastale ovom odlukom Ujedinjenog Kraljevstva"...

Isto tako, sve zemlje G20 zaključuju da "i u budućnosti Ujedinjeno Kraljevstvo ostane blizak partner Europske unije". Njemački ministar financija Wolfgang Schäuble je dodao kako se još ne vidi nekakvo brzo rješenje za odlazak Velike Britanije iz EU-a, ali je i uvjeren kako će biti "dobra suradnja u teškim pregovorima" o postupku Brexita.

Jer, Schäuble je upozorio kako taj problem "još nije riješen" a to pokazuju i neke izjave britanskih dužnosnika. Naime, novi britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson je uoči ovog sastanka u New Yorku samoinicijativno izjavio kako "neće biti promjena" za poslovanje britanskih banaka i financijskih institucija unutar Europske unije i kako će one i dalje imati takozvani "europski slobodni prolaz" u svojim transakcijama.

Očito, Boris Johnson nastavlja tvrditi neke stvari koje se možda nalaze samo u njegovoj glavi jer je i mnoge u Europskoj uniji iznenadila ta njegova izjava. Takav "slobodan prolaz" je zajamčen samo članicama EU i to će svakako tek biti predmet pregovora Bruxellesa i Londona. S druge strane, Boris Johnson je to u New Yorku izjavio predstavnicima pretežito američkih banaka i financijskih institucija koje mnoge imaju predstavništva upravo u Velikoj Britaniji i iz kojih upravljaju svojim poslovima u čitavoj EU. Eventualne prepreke koje će nastati Brexitom mogu značiti da će morati preseliti svoja europska predstavništva u neku drugu zemlju Europske unije. To pak britanski ministar vanjskih poslova svakako želi spriječiti, po potrebi i izjavom koja nipošto nije utemeljena.

S druge strane, novi britanski ministar financija Philip Hammond se tek sada u Chengduu po prvi puta sastao sa svojim njemačkim kolegom Wolfgangom Schäubleom, makar nije objavljen sadržaj njihovih razgovora. Predsjednik Njemačke središnje banke Jens Weidmann također priznaje kako se Brexitom pojavila nesigurnost, ali i on ukazuje na slogu među članicama G20 da nastave čitavo svjetsko gospodarstvo navesti na put oporavka -možda malo sporije, ali svakako snažnije nakon 2017. Jer tada se očekuje tek "ograničeni učinak kočenja" koji će nastati zbog odlaska Velike Britanije.

Zapravo je na sastanku zemalja G20 bilo zamišljeno i da dogovore zajednički stav o Turskoj nakon tamošnjeg neuspjelog vojnog puča, ali na kraju ipak o toj zemlji nema ni riječi u završnom dokumentu. O Turskoj se svakako raspravljalo i upravo Ankara se uvelike nadala dobiti podršku zemalja G20 što bi, bio je uvjeren turski zamjenik premijera Mehmet Simsek koji je došao u Chengdu, umirilo svjetsko tržište kapitala i vratilo povjerenje ulagača nakon najnovijih događaja.

Ali podršku Turska nije dobila, jer mnoge zemlje skupine G20 ne vide baš ništa umirujuće niti za ulaganja u tu zemlju i to prije svega zbvog "čistke" u turskom pravosuđu. Umjesto toga, ustraju u tome da se Turska drži demokratskih i načela pravne države, a njemački ministar Schäuble je turskom zamjeniku premijera i formalno izrazio "zabrinutost" Europske unije zbog tamošnjih događaja.

Ipak, pored Brexita ili Turske, financijski čelnici zemalja G20 su se prije svega bavili pitanjem kako da svjetskom gospodarstvu i dalje omoguće rast. Složni su da su za to potrebne korjenite reforme, ali prije svega i ulaganja: "Mi trebamo trajne investicije, mi trebamo strukturne reforme", izjavio je njemački ministar financija. Fiskalna i financijska politika naravno da je važna, ali ona ne može biti nadomjestak za ulaganja i investicije.

Rasprava se povela i o poreznim sustavima i pravednoj raspodjeli tereta poreza i njemački ministar Schäuble je iskoristio priliku da zemljama G20 predloži da konačno svi zajedno ipak uvedu porez na financijske transakcije. I njemački ministar je ostao donekle iznenađen jer je njegova inicijativa naišla na odobravanje svih zemalja G20. Naravno da još nije ništa konkretno dogovoreno, ali već i mogućnost da se barem sitnim iznosom "kazne" špekulacije na svjetskom tržištu kapitala, to bi svakako moglo i donijeti nešto više mira i volje za dugoročne investicije.

Ovako, golemu većinu financijskih špekulacija obavljaju računala i vrijednosnice mijenjaju vlasnike i po nekoliko desetaka puta u jednoj jedinoj sekundi, a ako bi se o tome složile zemlje 20 najvećih gospodarstava svijeta, onda niti "porezne oaze" ne bi imale mnogo šanse ostati po stani.

Izvor: DW

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram