Najveće kineske mobilne mreže, uključujući China Mobile, China Unicom i China Telecom, do 2020. trebale bi komercijalizirati 5G tehnologiju, dok bi osnovna istraživanja i testiranje trebalo biti gotovo do 2018., stoji u izvješću Economic Information Daily…

Vodeći kineski proizvođači telekomunikacijske opreme poput Huaweija i ZTE-a ubrzavaju svoja istraživanja u 5G tehnologiji, a također se provodi suradnja između kineskih i europskih tvrtki.

Uspostavljena je zajednička radna skupina između sveučilišta, istraživačkih instituta i poduzeća kako bi se promicalo istraživanje 5G tehnologije u Kini i formiranje svjetskih standarda, izjavio je glavni inženjer kineskog Ministarstva industrije i informacijske tehnologije Zhang Feng.

Kao sljedeća generacija tehnologije mobilne komunikacije 5G bi trebao podići brzinu mreže 1000 puta, što će donijeti ogromne poslovne prilike, posebice u industriji “interneta stvari” (IoT). Također bi mogla prenositi virtualnu stvarnost, holografske slike i druge nove tehnologije izravno u živote ljudi.

Trenutno Kina ima najveću 4G mobilnu mrežu s 160 milijuna korisnika, prenosi CRI.