Zatvori
Poslovni Puls
07/07/2016

Hrvatska na domaćem tržištu plasirala državne obveznice od 6 milijardi kuna

Ministarstvo financija jučer je na domaćem tržištu izdalo obveznice u iznosu od šest milijardi kuna."Knjige upisa otvorene su u srijedu, 06. srpnja 2016. godine u 9:00 sati, a zatvorene isti dan u 12:45 sati...

Značajan interes investitora u iznosu koji je premašio 8 milijardi kuna, odnosno više od 2 puta premašio inicijalno planirani iznos izdanja, kao i kvalitetna ponuda, omogućili su Republici Hrvatskoj izdanje Obveznice uz kamatnu stopu od 2,75% te prinos od 2,85%, navode iz ministarstva financija. Ovo izdanje obveznica predstavlja iznimno povoljne uvjete financiranja Republike Hrvatske s obzirom na sve ključne parametre ocjene uspješnosti izdanja, a posebice imajući u vidu kako je izdanje realizirano u domaćoj valuti na rok od 5 godina.

Prinos od 2,85% predstavlja povijesno najniži prinos na obveznice RH od 2001. godine kada je Republika Hrvatska započela sa izdanjima obveznica na domaćem tržištu. Prije mjesec dana Vlada je odustala od izdanja obveznica na međunarodnom tržištu, jer su investitori tražili kamatu od preko 5 posto. Kako navode iz Ministarstva financija, novac od ovog izdanja bit će upotrijebljen za refinanciranje obveznice Republike Hrvatske dospijeća 22. srpnja 2016. godine, a ostatak sredstava ide za "opće proračunske potrebe".

Izdanje Obveznica aranžirale su Erste & Steiermärkische Bank d.d., Privredna banka Zagreb d.d., Raiffeisenbank Austria d.d. i Zagrebačka banka d.d., u ulozi zajedničkih agenata, pokrovitelja izdanja i agenata uvrštenja, dok su Hrvatska Poštanska Banka d.d., Hypo Alpe-Adria-Bank d.d., Sberbank d.d. i Societe Generale - Splitska banka d.d. sudjelovali kao su-aranžeri.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram