Zatvori
Poslovni Puls
12/05/2016

U prva tri mjeseca Hrvatsku posjetilo 17,3 posto više turista

Posljednji podaci DZS-a potvrdili su očekivanja o nastavku povoljnih kretanja fizičkih pokazatelja u turizmu. U ožujku je ostvareno ukupno 347.336 dolazaka turista što na godišnjoj razini predstavlja rast od 20,6% dok je broj noćenja dosegnuo 850.626 što predstavlja rast od čak 25,5% u odnosu na isti mjesec prošle godine...

Značajniji doprinos rastu spomenutih pokazatelja na godišnjoj razini došao je od rasta broja dolazaka i noćenja stranih turista koji u strukturi čine preko 70% ukupnih dolazaka i noćenja. Tako su strani turisti ostvarili 27,8% više dolazaka i 35,6% više noćenja. Domaći turisti ostvarili su 5,7% više dolazaka i 4,1% više noćenja. Intenziviranje godišnjih stopa rasta svakako je podržano ranijim terminom Uskrsa i Uskršnjih blagdana te posljedično ranijim početkom turističke predsezone ove godine. Nadalje, prosječan broj ostvarenih noćenja zadržao se na prošlogodišnjoj razini te je tako u ožujku zabilježeno 2,4 noćenja po dolasku. Prema zemlji prebivališta i dalje prevladavaju gosti iz Njemačke, Austrije, Italije i Slovenije.

Odlični rezultati u ožujku pridonijeli su tako kumulativnom godišnjem rastu broja dolazaka i noćenja turista u prvom ovogodišnjem tromjesečju. U prva tri mjeseca ove godine u odnosu na isti period 2015. broj dolazaka stranih i domaćih turista zabilježio rast od 17,3% dok je broj ostvarenih noćenja turista viši za 18,9%.

"Povoljna ostvarenja fizičkih pokazatelja u turizmu u prvom tromjesečju zasigurno će se pozitivno odraziti i na rezultate iz bilance plaćanja te na izvoz usluga kao komponentu BDP-a. Uz solidno ostvarenje rasta industrijske proizvodnje tijekom prva tri mjeseca (6,8% godišnje) i rast prometa trgovine na malo (od 3,2%), te pozitivan učinak fizičkih pokazatelja u turizmu rast BDP-a bi u prvom ovogodišnjem tromjesečju mogao iznositi oko 1,8%. I u nastavku godine očekujemo pozitivne godišnje stope rasta dolazaka i noćenja turista što bi na razini godine moglo rezultirati još jednom pozitivnom godišnjom stopom rasta fizičkih pokazatelja u turizmu", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram