Zatvori
Poslovni Puls
06/05/2016

Azija i dalje daje najveći doprinos globalnom gospodarskom rastu

Međunarodni monetarni fond je objavio kako će azijska gospodarstva biti ta koja će dati najveći poticaj gospodarskom rastu na svjetskoj razini, unatoč utjecajima izazvanim usporavanjem kineskog gospodarstva...

MMF je u svojem izvješću Regionalni gospodarski izgledi naglasak stavio na činjenicu da se očekuje snažan rast u regiji Azija-Pacifik. Radi se o brojci od 5,3% za ovu godinu što će činiti približno dvije trećine globalnog rasta. No, to će se i dalje računat kao pad u odnosu na prošlogodišnjih 5,4%.

Očekuje se da će Kina, koja u ovom trenutku pokušava preusmjeriti svoj gospodarski model s onoga ovisnog o proizvodnji prema onom koji se oslanja na potrošnju, ove godine svjedočiti gospodarskom rastu od 6,5%, odnosno 6,2% iduće godine, što je pad u odnosu na 6,9% zabilježenih tijekom 2015.

U izvješću se također navodi da nisu svi utjecji pada kineskog gospodarstva loši. Unatoč velikom trošku kojeg uzrokuje kratkoročno izlaganje usporavanju, Azija i dalje iskorištava srednjoročne pogodnosti tog utjecaja.

MMF predviđa da će Indija ostati najbrže rastuće veliko gospodarstvo s rastom od 7,5% za ovu i narednu godinu s obzirom na veliku korist od niskih cijena nafte. Prošle je godine gospodarski rast u toj zemlji iznosio 7,3%.

S druge strane se očekuje da će Vijetnam biti među najbrže rastućim gospodarstvima u regiji sa 6,3% za ovu godinu kako procjenjuje MMF u odnosu na 6,7% zabilježenih tijekom 2015., dok će domaća potražnja i dalje ostati čvrsta na Filipinima i u Maleziji, prenosi CRI.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram