Zatvori
Poslovni Puls
26/02/2016

Dilema na Wall Streetu: Domoljublje ili ruske državne obveznice?

Američka vlada upozorila je neke od svojih najvećih banaka da ne sudjeluju u potencijalno izdašnom, ali politički riskantnom kupovanju ruskih obveznica, jer to nije u skladu s međunarodnim sankcijama uvedenim toj zemlji, piše Wall Street Journal...

Ovaj potez, prvi takve vrste od uvođenja sankcija, naveo je banke s Wall Streeta da razmatraju je li nova poslovna mogućnost vrijedna političkih posljedica kršenja vladinih upozorenja. Pravila ne brane bankama da se upuste u taj posao, no Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a upozorilo je da bi financijsko pomaganje Rusiji moglo biti u suprotnosti s američkom vanjskom politikom.

Rusija planira izdati međunarodne obveznice u vrijednosti od najmanje 3 milijarde dolara - prvo međunarodno izdanje od uvođenja sankcija 2014. zbog aneksije Krima i podrške ukrajinskim separatistima, piše WSJ pozivajući se na upućene izvore.

Rusija je pozvala europske i kineske banke da podnesu ponude, kao i nekoliko banaka s Wall Streeta, uključujući Bank of America Corp, Citigroup Inc., Goldman Sachs Group Inc., J.P. Morgan Chase & Co. i Morgan Stanley, rekli su.

Za sada nema konsenzusa banaka s Wall Streeta o time kako će postupiti. Neki bankari, uključujući i one iz Citigroupa, rekli su da neće sudjelovati, dok Goldman i J.P. Morgan, još nisu donijeli odluku.

Upozorenje Ministarstava vanjskih poslova i financija objavljeno je nakon upita nekoliko banaka o tome smiju li sudjelovati u ruskoj prodaji obveznica.

Državni dužnosnici rekli su da bi pomaganje Rusiji bilo u suprotnosti s ciljevima sankcija.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram