Nakon provedenog međunarodnog natječaja, talijansko arhitektonsko-građevinski konzorcij ‘Venezia Nuova’ izabrao je Brodograđevnu industriju Split za graditelja dodatne 22 čelične brane koje će štititi Venecijansku lagunu od visoke plime…

Tako će, od ukupno 78 brana za taj graditeljski poduhvat, Brodosplit isporučiti čak 63 brane koje obuhvaćaju 20.000 tona ugrađenog čelika ukupne vrijednosti veće od 70 milijuna eura, sa radovima i logistikom. Brodosplit je premoćno potvrđen kao najbolji ponuditelj i službeno izabran za graditelja čeličnih vrata triju prolaza za Venecijansku lagunu, od ukupno četiri, priopćili su iz Brodosplita.

Ugovor će biti potpisan, kako je od investitora najavljeno u travnju ove godine, a radovi na izgradnji dodatnih brana će biti nastavljeni u serijskoj proizvodnji već ugovorenih čeličnih brana. Brodosplit isporučuje brane dimenzija 27-30 puta 20 metara, visine 4,5-5 metara i težine 300 tona, a projekt je integrirani zaštitni sistem koji se sastoji od niza mobilnih brana koje su sposobne zatvoriti Venecijansku lagunu od Jadranskoga mora kada plima pređe utvrđenu razinu (110 cm) pa sve do maksimalnih tri metra.