Zatvori
Poslovni Puls
08/02/2016

Impresivni turistički rezultati za prosinac prošle godine

U hrvatskim komercijalnim smještajnim objektima u prosincu je boravilo 18 posto više turista koji su ostvarili 11,5 posto više noćenja nego u istom mjesecu 2014. godine, pri čemu su domaći turisti ostvarili još veće poraste, od 24 odnosno 15 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku...

Porasti su rezultat 229,2 tisuće turističkih dolazaka i 473,8 tisuća noćenja, od čega su strani turisti ostvarili većinu, 134,6 tisuća dolazaka i 291 tisuću noćenja, čime su u odnosu na prosinac 2014. zabilježili poraste od 14,3 i 9,4 posto.

Domaćih turista bilo je 94,6 tisuća, a njihovih noćenja 183 tisuće, što su porasti od 24 odnosno 15 posto.

U strukturi noćenja stranih turista najviše su u lanjskom prosincu ostvarili Talijani, Austrijanci te Nijemci, kao i turisti iz BiH, Republike Koreje i Srbije.

Najviše noćenja u prosincu među svim smještajnim objektima ostvareno je u hotelima, 320 tisuća ili 67,5 posto od ukupnih noćenja, a prosječna popunjenost hotelskih soba iznosila je 22,4 posto.

Domaći turisti najviše su noćili u Zagrebu, Splitu, Opatiji, Dubrovniku, Zadru, Rijeci i Osijeku, dok su strancima uz te gradove zanimljivi bili još Poreč i Rovinj.

Komentirajući te podatke, direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimir Savić istaknuo je da je u 2015. dosegnuta brojka od rekordnih 71,6 milijuna turističkih noćenja u Hrvatskoj, što predstavlja porast od 7,7 posto u odnosu na godinu ranije.

"Time turistički promet u Hrvatskoj slijedi kretanja globalnog turističkog tržišta, ali je dinamika rasta turističkih noćenja i dolazaka u Hrvatskoj prošle godine bila i brža nego na europskoj i globalnoj razini, te stoga očekujemo povećanje deviznog prihoda od turizma, na oko osam milijardi eura", kaže Savić.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram