Zatvori
Poslovni Puls
12/01/2016

Poražavajuće malo inozemnih ulaganja u prvih devet mjeseci 2015. godine

Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupan iznos izravnih stranih ulaganja u Hrvatsku u prvih devet mjeseci prošle godine iznosio je 666 milijuna eura. Isključimo li učinak tzv. kružnih ulaganja (koja imaju učinak povećanja izravnih ulaganja u oba smjera tj. u Republiku Hrvatsku i inozemstvo) iz lipnja 2014. godine, izravna inozemna ulaganja su u prva tri tromjesečja 2015. godine za 647 mil. eura niža u odnosu na isto razdoblje lani (pad od gotovo 50% na godišnjoj razini)...

Preliminarni podaci HNB-a pokazuju da je u promatranom razdoblju tijekom prva tri prošlogodišnja tromjesečja najveći dio inozemnih stranih ulaganja (gotovo 78%) došao iz vlasničkog ulaganja u proizvodnju duhanskih proizvoda, što je dominantno posljedica zaključenja kupoprodajnog ugovora o prodaji Tvornice duhana Rovinj (TDR) u vlasništvu Adris grupe s multinacionalnom kompanijom British American Tobacco (BAT) krajem rujna. Slijede ulaganja u sektor nekretnina te poslovanja nekretninama (sa zajedničkim udjelom od 24,8% u ukupnim ulaganjima) te ulaganja u sektor trgovine na veliko i malo (sa zajedničkim udjelom od 17,3% u ukupnim ulaganjima), dok je ulaganje u djelatnost građevinarstva dosegnulo 11,5% ukupnih izravnih ulaganja tijekom prvih devet mjeseci. Istovremeno, uslijed knjiženja evidentiranih gubitaka banaka uzrokovanih konverzijom kredita u švicarskim francima, ulaganja u djelatnost financijskog posredovanja u istom promatranom razdoblju zabilježila su negativnu vrijednost od oko 600 mil. eura.

Promatrajući statistiku stranih ulaganja prema zemljama, u prva tri tromjesečja 2015. godine najviše izravnih ulaganja (88%) došlo je iz Velike Britanije (što je izravna posljedica već spomenute transakcije preuzimanja TDR-a). Slijede ih ulaganja porijeklom iz Luksemburga (s udjelom od 38,6% u ukupnim ulaganjima) te Nizozemske (16,8%).

U razdoblju od 1993. godine (otkako je dostupna statistika izravnih stranih ulaganja) do kraja rujna 2015. godine, Hrvatska je zabilježila 30,1 mlrd. eura vrijednosti izravnih stranih ulaganja. Isključujući prethodno spomenuti učinak tzv. kružnih ulaganja, taj iznos je niži i iznosi 27,7 mlrd. eura.

"U okviru definiranja osnovnih strateških ciljeva nove Vlade, očekuje se energičnije zalaganje za uklanjanje najproblematičnijih čimbenika poslovanja u Hrvatskoj (prvenstveno neučinkovitosti javne uprave i pravosuđa te kompleksnosti zakonodavstva), što je preduvjet za snažnije poticanje stranih ulaganja, posebice u sektor razmjenjivih dobara", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram