Zatvori
Poslovni Puls
09/10/2015

Hrvatski Oradian proglašen najboljim fintech startupom!

Na završnici srednjoeuropskog natjecanja Central European Startup Awards ili skraćeno – CESA, koje je sinoć održano u Beču, hrvatski startup Oradian je prema online glasovima publike i odlukama međunarodnog žirija osvojio nagradu za najbolji FinTech Startup 2015...

CESA se sastoji od niza događanja kojima je cilj prepoznati i potaknuti poduzetnički duh u zemljama srednje i istočne Europe, okupiti najbolje od najboljih iz startup zajednice ove regije i obilježiti njihova značajna postignuća u 2015. godini.

Proizvod iz Hrvatske namijenjen - Africi

Oradian je razvio tehnološko rješenje za financijsku inkluziju koja igra ključnu ulogu u smanjenju svjetskog siromaštva jer omogućuje mikrofinanciranje najsiromašnije populacije svijeta, a kojima su tradicionalni načini financiranja nedostupni.

Oradianov proizvod - revolucionarni cloud softver Instafin predstavlja prekretnicu u poslovanju mikrofinancijskih ustanova u Africi koje uglavnom ne koriste nikakvu tehnologiju, već često samo - papir i olovku.

CESA Best FinTech 2015 tek je jedno u nizu priznanja za ovu hrvatsku tvrtku čije su financijsko-tehnološke inovacije prepoznate na festivalima i natjecanjima diljem svijeta.

Na natjecanju Shift Challenge 2014, održanom u Splitu, Oradian je proglašen pobjednikom osvojivši prvo mjesto u oštroj konkurenciji sa još 23 startupa iz cijelog svijeta.

Iste godine, uslijedila je još jedna pobjeda - na Pioneers Festivalu 2014. u Beču gdje je jedan od osnivača, Julian Oehrlein održao zanimljivu prezentaciju u kojoj naglasak nije bio na tehnologiji, već na korisnicima, čime je pridobio žiri i publiku koji su upravo Oradianov projekt prepoznali kao najinovativniji.

Samo ove godine Oradian je proglašen najboljim na nekoliko festivala. Pobjednik je međunarodnog natjecanja Wired Money 2015 održanog u Londonu, dok je na natjecanju Central European Startup Awards osvojio titulu Best Fintech 2015, i to dva puta: najprije pobjedom u hrvatskom finalu natjecanja gdje je proglašen najboljim hrvatskim startupom u kategoriji tehnoloških rješenja koja se bavi financijama, a zatim i najboljim fintech startupom u regiji.

Startup s hrvatskom adresom i međunarodnim timom stručnjaka

Tko je ta hrvatska tvrtka - po mnogočemu neuobičajena za ove prostore, koja u posljednje dvije godine osvaja nagradu za nagradom?

Zanimljivo je da se Oradian sastoji od međunarodnog tima stručnjaka (koji ukupno broji čak 10 nacionalnosti), posluje u Africi, a ima sjedište u - Zagrebu!

Tvrtku su 2012. godine osnovali: Antonio Šeparović (CEO) - porijeklom Korčulanin, no odrastao u JAR-u, Andrew Mainhart iz SAD-a (Tehnički direktor), Nijemac Julian Oehrlein (Direktor operacija), te Onyeka Adibeli iz Nigerije (Direktor Programa za Afriku).

Mnogi postavljaju pitanje - zašto baš Zagreb, na što oni obično sa “zaraznim” optimizmom i entuzijazmom odgovaraju - zašto ne Zagreb?

“Zagreb je europski grad, Hrvatska je ravnopravna članica Europske unije, a životni troškovi ovdje niži su nego u Londonu ili Berlinu. Prednost je i stručni kadar, ali i zemljopisni položaj” – objašnjava Antonio Šeparović.

Oradian trenutno zapošljava 25 ljudi, a u planu je daljnje širenje timova u Hrvatskoj i Nigeriji, te razvoj poslovanja u ostale zemlje u razvoju diljem svijeta – najprije u jugozapadnu Afriku, te Latinsku Ameriku i Aziju, s ciljem stvaranja čitavog eko-sustava za financijsku inkluziju.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram