Zatvori
Poslovni Puls
08/07/2015

POZITIVNO: Turisti u Hrvatskoj ostaju sve duže i troše sve više

Posljednji podaci DZS-a o turističkim dolascima i noćenjima potvrđuju da se stopa rasta nakon usporavanja u travnju ponovno vratila k dvoznamenkastim vrijednostima, ohrabrujući očekivanja da se izrazita sezonalnost hrvatskog turizma blago popravlja...

Naime, u svibnju je ukupno ostvareno 1.039.816 dolazaka turista što na godišnjoj razini predstavlja rast od 14,8% dok je broj noćenja dosegnuo 3.319.560 što je za čak 19,9% više u odnosu na isti mjesec prošle godine. Značajniji doprinos rastu spomenutih pokazatelja na godišnjoj razini došao je od rasta broja dolazaka i noćenja stranih turista koji u strukturi čine preko 89%, a ostvarili su 16,7% više dolazaka i 22,1% više noćenja. Domaći turisti ostvarili su 4% više dolazaka i 3,7% više noćenja. Prosječan broj noćenja po dolasku iznosio je 3,5. Najvažnija emitivna tržišta Hrvatske već tradicionalno ostaju Njemačka (33,9%), Austrija (11,9%), Slovenija (6,9%), Italija (4,9%) Francuska (4,6%), u zadnje vrijeme i Ujedinjeno Kraljevstvo (6,1%), ali i Češka Republika (1,3%) te Poljska (2,1%) koje su više orijentirane na glavnu sezonu. Ipak u posljednje vrijeme zamjetan je rast dolazaka iz Južne Koreje, Japana, Švedske, SAD i Tajvana, što ukazuje da postajemo sve zanimljivija destinacija i za neka nova tržišta.

Odlični rezultati u svibnju, ali i ranijim mjesecima pridonijeli su tako kumulativnom godišnjem rastu broja dolazaka i noćenja turista u prvih pet mjeseci. U razdoblju od siječnja do svibnja ove godine Hrvatsku je posjetilo 11,9% više turista nego u istom razdoblju prošle godine koji su ostvarili 14,3% više noćenja nego u prvih pet mjeseci 2014. godine. Dobra ostvarenja fizičkih pokazatelja u turizmu zasigurno će se pozitivno odraziti i na rezultate iz bilance plaćanja te na izvoz usluga kao komponentu BDP-a. Prosječan broj ostvarenih noćenja bilježi blago pozitivan pomak pa je u prvih pet mjeseci 2015. godine u prosjeku ostvareno 2,9 noćenja dok je u istom razdoblju prošle u prosjeku ostvareno 2,8 noćenja po dolasku. Navedeno upućuje na činjenicu da su turisti u prosjeku blago produljili svoj boravak, ali i potencijalno povećali potrošnju.

"U razdoblju središnje turističke sezone očekujemo nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta dolazaka i noćenja turista što bi trebalo donijeti i rast prihoda od turizma koji bi konačno nominalno mogao premašiti pretkriznu 2008. godinu", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram