Zatvori
Poslovni Puls
01/07/2015

Pozitivi pomaci na domaćem tržištu rada

Prvi rezultati Ankete o radnoj snazi, koje je objavio DZS, pokazuju vrlo blage, no pozitivne pomake na tržištu rada, sasvim suprotno administrativnim podacima koji i dalje ostaju nepovoljniji u odnosu na prošlu godinu. Tako je, prema Anketi, u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine, porastao broj zaposlenih osoba (2,3%) i aktivnog stanovništva (1,5%), dok je broj nezaposlenih osoba pao (-2%). Ujedno je smanjena i stopa nezaposlenosti za 0,6 postotnih bodova, do razine od 18,1%...

No, razine nezaposlenosti i dalje su vrlo visoke, kako su i zaposlenost, a osobito aktivnost, još vrlo niske, a ovi pozitivni pomaci preskromni da bi značili oporavak tržišta rada. Naime, promatrano prema stanju u prvom kvartalu 2008. godine, podaci pokazuju koliko je dalek put do povratka na te razine, a kamoli njihovo prestizanje (stopa nezaposlenosti je viša za čak 8,1 postotni bod). Isto tako, u usporedbi s ostalim članicama stojimo vrlo loše: ostajemo članica s trećom najvišom stopom nezaposlenosti. Naime, prema desezoniranim mjesečnim podacima, u svibnju je stopa anketne nezaposlenosti u Hrvatskoj iznosila 15,8%, viša je zabilježena samo u Španjolskoj (22,5%) te u rekordnoj Grčkoj (gdje se stopa kreće i dalje iznad 25%) koja trenutno ulazi u novu dimenziju krize, u vezi s aktualnim pitanjem mogućeg bankrota i izlaska iz eurozone.

Suprotno od anketnih, registrirani podaci hrvatskog tržišta rada za prvi kvartal (izvor podataka za nezaposlene je HZZ, za zaposlene u pravnim osobama mjesečno istraživanje DZS-a, a za aktivne poljoprivrednike i zaposlene u obrtu HZMO) pokazuju godišnje smanjenje svih kontingenata na tržištu rada (nezaposlenih i zaposlenih, pa onda i aktivnog stanovništva), uslijed čega je i stopa registrirane nezaposlenosti ostala gotovo nepromijenjena (rast za 0,03 postotna boda). Naime, broj nezaposlenih je na godišnjoj razini počeo padati u drugom kvartalu prošle godine, no istodobno je pad nastavio i broj zaposlenih kao i aktivnog stanovništva. Tako je i u prvom kvartalu ove godine broj nezaposlenih bio niži (za 53,8 tisuća), ali i broj zaposlenih (za 18,8 tisuća) te slijedom toga i aktivno stanovništvo (72,6 tisuća) u odnosu na isti kvartal prošle godine.

Bez obzira na izvor i metodologiju, možemo zaključiti kako značajnijih pomaka na tržištu rada u biti nema, a činjenica je da ih zapravo i ne možemo očekivati prije uspostave održivog oporavka proizvodnje i investicija, poručuju iz HGK.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram