Zatvori
Poslovni Puls
19/06/2015

Kinesko gospodarstvo se okreće tržištu kapitala i IPO-ovima

Kina će se okrenuti tržištu kapitala kako bi pomogla u financiranju kreativnih i tvrtki u nastajanju, stoji u smjernicama središnje vlade objavljenim u utorak. Prema smjernicama Državnog vijeća, olakšat će se pravila o inicijalnim javnim ponudama (IPO, engl.), a šangajska burza otvoriti poseban odjel za takve tvrtke...

U Kini vlada izdaje smjernice kako bi dala podatke o izradi i izmjenama politika i pravilnika. Smjernice od utorka su se usredotočile na podršku novim tvrtkama i olakšavanju inovativnosti.

Kako bi se prijavila za IPO, tvrtka je morala ostvarivati profit u posljednje dvije godine te ostvariti akumilarni prihod od najmanje 10 milijuna juana. Ovime je IPO bio nedostižan za startupove.

Državno vijeće je u smjernicama izjavilo kako će tražiti načine koji će internetskim i visokotehnološkim tvrtkama koje su još uvijek neprofitabilne omogućiti izlazak na ChiNext.

Smjernice su također pozvale na ubrzavanje pilot programa koji će nekim od internetskih i tehnoloških tvrtki koje nisu ostvarile profit omogućiti izlazak na ChiNext, nakon što će neko vrijeme provesti u državnom sustavu dionica i kvotacija (NEEQ, engl.).

Ovo će ChiNext učiniti atraktivnijim a sustavu NEEQ će dati veći status i priliku za širenje, izjavio je Dong Dengxin, šef instituta za istraživanje financija i vrijednosnih papira pri Znanstvenom i tehnološkom sveučilištu Wuhan.

Osim toga, središnja vlada je obećala pogurati plan o osnivanju novog odbora, "Strateškog odbora za industrije u nastajanju", na Šangajskoj burzi (SSE, engl.).

"Novi predloženi odbor će imati cilj privlačenja privatnog kapitala u kreativne i tvrtke u nastajanju te će pružati izlazni kanac za ulagače u privatne dionice i poduzetnički kapital.", izjavio je zamjenik generalnog menadžera SEE-a Liu Shi'an na forumu u Šangaju.

Novi odbor će uglavnom ciljati na tvrtke koje se bave računarstvom, obnovljivom energijom i biološkom tehnologijom, a koje su prošle svoju razinu startupa, postigle određenu veličinu te pokazale jasnu strategiju, rekao je Liu.

Smjernice pozivaju na ubrzavanje plana kojim bi se novi odbor predstavio u iduća tri mjeseca, nakon što je SEE izjavio da je u ožujku to predložio.

"Svi ovi potezi su postavljeni kako bi stimulirali rast ulaganja u privatne dionice i poduzetnički kapital, koji će na kraju promicati strategiju masovnog poduzetništva i inovativnosti.", rekao je Dong.

Ovo će novim tvrtkama pomoći u "preživljavanju najtežeg razdoblja, prvih fazi", rekao je Chen Kexin, glavni analitičar u pekinškom Lan'ge istraživačkom centru za ekonomiju. Startupovi se uglavnom oslanjaju na bankovne zajmove i poduzetnički kapital.

Nove poltike su viđene kako dio vladinih napora u poticanju inovativnosti i poduzetništva drugog najvećeg svjetskog gospodarstva.

Središnja valda je odobrila niz novih mjera, uključujući financijske podrške, porezne olakšice, izgradnju zgrada i administrativnu pomoć.

Zbog usporavanja tržišta nekretnina, slabe domaće i vanjske potražnje i lokalnih investicija, gospodarstvo je u prvom tromjesečju ostvarilo najnižu stopu rasta u posljednjih šest godina te je iznosilo 7 posto.

Središnja vlada je "masovno poduzetništvo i inovativnost" proglasila "novim pokretačem gospodarstva", prenosi CRI.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram