U brodogradilištu Brodosplit je održana primopredaja Novogradnje 474, broda za prijevoz teških i dimenzijama velikih tereta ugovorenog za nizozemskog naručitelja, tvrtku Jumbo…

Osim u nizu tehničkih posebnosti, brod se uglavnom koristi za transport i postavljanje vrlo teške i vrijedne opreme za podmorske naftne bušotine, kao i prijevoz teških tereta („heavy lifter“). Dug je 152 metra i širok 27 metara, a biti će opremljen dvjema dizalicama čija će pojedinačna maksimalna nosivost biti 1.500 tona, odnosno u tandemu će moći podizati terete težine do 3000 tona što predstavlja trenutno najveći kapacitet dizanja tereta u ovoj klasi brodova na svijetu. Nosivost broda pri gazu od 8.1 metara iznosi 14 tisuća tona, a brzinu od 17 čvorova osiguravaju mu dva motora snage po 4500 kW pri 750 okretaja u minuti.

Skladišni prostor, čije su dimenzionalne tolerancije unutar svega par milimetara, sastoji se od nekoliko desetaka poklopaca čijim se odabirom rasporeda, skladišni prostor može prilagođavati vrsti tereta kojeg brod prevozi. Poklopci se po visini i dužini mogu postavljati na bilo kojoj poziciji, stoga je i spomenuta dimenzionalna točnost skladišnog prostora bila od izuzetne važnosti te kao takva predstavljala izazov i naprednu tehnološku pripremu brodogradilišta.

Osim trupskih karakteristika ovog projekta, njegova se specifičnost odlikuje i u vrlo sofisticiranoj opremi ugrađenoj u relativno male tehničke prostore broda, gdje je poštivanje tehnologije i naprednih brodograđevnih rješenja bilo dio graditeljeve svakodnevice tijekom realizacije ovog projekta. Zahvaljujući tome svjedočimo potpuno automatiziranom visoko kvalitetnom plovilu građenom u skladu najvećih svjetskih brodograđevnih standarda i klasnih notacija.

Novogradnja 474 je drugi u seriji od dva broda koje je splitsko brodogradilište ugovorilo sa spomenutom nizozemskom kompanijom prema pravilima Lloyd registra i njihova uspješna realizacija predstavlja izuzetne reference u niši specijaliziranih plovila visoke dodane vrijednosti, kao jedne od okosnica poslovne orijentacije Brodosplita, objavili su iz Brodosplita.