Zatvori
Poslovni Puls
22/05/2015

Hrvatska i Slovenija imaju odličnu turističku suradnju

Ministar turizma Darko Lorencin danas je službeno posjetio Sloveniju, gdje se najprije u Mariboru sastao s ministrom za gospodarski razvoj i tehnologiju Slovenije Zdravkom Počivalšekom, s kojim je razgovarao o dosadašnjoj turističkoj suradnji Hrvatske i Slovenije, ali i mogućim novim zajedničkim projektima...

Ministri su osim toga razmijenili informacije o aktualnosti turističkog sektora, s naglaskom statističke podatke o turističkom prometu u 2014. godini te aktivnostima i mjerama za pripremu turističke 2015. i 2016. godine. Ministri su zaključili kako je suradnja dviju država na području turizma jako dobra, ali da isto tako postoji još niz mogućnosti za dodatno unaprjeđenje.

„Hrvatska i Slovenija imaju vrlo dobru turističku suradnju, posebice u segmentu zajedničkog predstavljanja na dalekim tržištima koje je do sada pokazalo jako dobre rezultate. Slovenski turisti su među najvjernijim i najbrojnijim gostima na našoj obali, na čemu im od srca zahvaljujem, ali i domaći turisti su česti gosti u Sloveniji, posebice u zimskim mjesecima. Dakle, suradnja i turistička razmjena između zemalja zaista je na viskom nivou, a vjerujem da ćemo je kroz buduće zajedničke projekte dodatno unaprijediti te da će Hrvatska i Slovenija postati još snažniji turistički partneri“,  rekao je ministar Lorencin.

„Slovenija i Hrvatska jako dobro surađuju na području turizma. Želio bih svakako istaknuti zajedničke promocijske aktivnosti na udaljenim tržištima. Zaključili smo s ministrom Lorencinom da postoji još niz mogućnosti za nadogradnju suradnje, posebice u investicijama u turizam obiju država i u stvaranju zajedničkih turističkih proizvoda. Mnogo zanimljivih projekata bilo je realizirano u okviru međugranične suradnje, a nekoliko će biti također realizirano i u novoj financijskoj perspektivi 2014.-2020. Republika Hrvatska spada među naša najvažnija turistička tržišta. Hrvatski turisti posjećuju Sloveniju uglavnom u zimskim mjesecima, zato im se želimo predstaviti kao zelena, aktivna i zdrava destinacija koja je zanimljiva i u ljetnom periodu“, istaknuo je ministar Počivalšek.

Osim što je Hrvatska vrlo popularna destinacija među slovenskim turistima koji čine oko 11 posto udjela u ukupnom turističkom prometu, na sastanku je istaknuto i kako Hrvatska spada među najvažnija emitivna tržišta u Sloveniji. Prošle su godine hrvatski turisti po broju dolazaka bili na četvrtom, a po broju noćenja na šestom mjestu, što je udio od pet posto u ukupnom turističkom prometu Slovenije. Posebna je pozornost posvećena zajedničkim nastupima na udaljenim tržištima, pod sloganom „Experience Croatia, Feel Slovenia“ te prijedlozima oko daljnjeg predstavljanja.

U nastavku dana ministru Lorencinu predstavljena je turistička ponuda Pohorja, turističko imanje Firbas te vinska klet Radgonske gorice.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram