Ostvare li se planovi investitora, ruskog milijardera Viktora Vekselberga, Dubrovnik će dobiti prvi hotel u kategoriji sedam zvjezdica. Hrvatski pandan velebnom “Burj Al Arabu” u Dubaiju gradio bi se na mjestu današnjeg ruševnog hotela “Belvedere” čije bi ime preuzeo, a ponudu nadopunio sadržajima za probranu klijentelu…

“Belvedere” bi bio prvi novi hotel u Dubrovniku nakon Domovinskoga rata. Za razliku od hotela “imenjaka” s kraja osamdesetih koji je zauzimao površinu od 35 tisuća kvadrata i starog projekta obnove koji je predviđao izgrađenost na čak 112 tisuća četvornih metara, novi “Belvedere” prostirao bi se na 25 tisuća kvadrata sa 120 soba i novom hotelskom plažom.

Investicija bi se kretala oko 150 milijuna eura – otkriva pojedinosti ulaganja poduzetnik Davor Štern, bivši ministar gospodarstva i aktualni konzultant Vekselbergove tvrtke “Vila Larus” koja je u svibnju prošle godine kupila “Belvedere” za 12,17 milijuna eura.

Osam mjeseci kasnije, predstavnici investitora i projektanata pred stručnim službama Grada Dubrovnika u srijedu su predstavili idejni koncept novog visokokategornika, autora zagrebačkog arhitektonskog studija 3LHD predvođenog nagrađivanim dubrovačkim arhitektom Markom Dabrovićem.

Prve reakcije javnosti su pozitivne, jer rješenje ne predviđa agresivno zadiranje u prostor, prenosi Slobodna Dalmacija.